вторник, 22 февруари 2011 г.

Ще изчезне ли безстрашната росомаха от САЩ заради затоплянето на климата?

ekipnews.com
Безумно смелата росомаха може би най-накрая ще намери противник, който не може да преодолее със свирепост и остри нокти: затоплянето на климата. Това опасение се поражда от резултатите от ново проучване, съобщава статия в "Нешънъл джиографик" (тук със съкращения). Създадени да живеят на студ, относително дребните хищници установяват дома си в студените райони на Северна Америка, Европа и Азия. Росомахите почти не се срещат на места, където температурите надхвърлят 22 градуса над нулата.

В студа дебелата, омазнена козина на росомахата е отличен топлоизолатор, а широките лапи с дебела кожа дават великолепна проходимост в снега. През пролетта тези животни правят хралупи в изтъняващите снежни преспи, за да отглеждат в тях малките си.

Понастоящем в Канада живеят към 15 000 екземпляра, в Аляска са неизвестен брой, а в основната територия на САЩ вероятно са останали само няколко десетки животни.

Според новото проучване климатичните изменения могат да изличат росомахите от територията на САЩ напълно. Службата "Fish and Wildlife Service" призова росомахата да бъде взета под закрила, но официалното вписване в списъка на защитените видове се забави, защото отговорната агенция дава предимство на други видове.

За изследването са извършени симулации на климатични модели, като е бил използван суперкомпютърът NCAR. Анализирани са различни бъдещи сценарии за климата на северозападната част на САЩ, базирани на ниско, средно и високо количество на изпусканите газови емисии.

При последните два варианта (големи и средни газови емисии) в съвременните обиталища на росомахите в основната територия на САЩ до 2050 година ще се появят периоди, в които няма да има сняг през пролетта години наред. Пролетните снежни покривки ще се запазят само при ниските емисии на парникови газове, което значи, че сегашното им количество не трябва да се увеличава до 2020 година, а след това трябва да започне да спада, достигайки до нула през 2080 година.

Пролетните температури в същите райони на САЩ ще се покачат до 32 градуса в двата неблагоприятни варианта. Учените не са сигурни как росомахите ще се справят с тези враждебни промени в климата. Смята се, че популацията им в северозападните щати силно ще залинее, ако изобщо успее да се приспособи. Изводите са, че климатичните промени правят проблематично оцеляването на това животно в основната територия на САЩ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар