сряда, 16 февруари 2011 г.

Рибата в Мраморно море умира

actualno.com
По инициатива на природозащитната организация "Дениз Турмера" 2011 година е обявена за година на Мраморно море. Целта е да се насочи вниманието на институциите и на обществеността към проблемите и замърсяването на това вътрешно море, довели до изчезване на рибата. Според огласените данни 124 вида риби са изчезнали през последните 40 години.

"Дениз Турмера", чийто президент е крупният турски бизнесмен Рахми Коч, е влиятелна природозащитна организация, специализирана в замърсяванията на морските води. Организацията е създадена преди 16 години, но въпреки усилията, които полага, резултатите са крайно тревожни, алармират еколозите.

Дъното на Мраморно море се е превърнало в тиня, а отговорните институции нехаят, като се има предвид, че въпросът не е включен като един от най-актуалните за решаване 25 проблема на обществото, твърдят те. Другият проблем е свързан с рибарството като професия, посочват от организацията. По данни на националния статистически институт 46 хиляди души работят в този сектор, но само 16 хиляди са регистрирани. Уловът на риба се изчислява на около 500 хиляди тона годишно, а приходът от него е в размер на 900 милиона турски лири.

"Някой трябва да каже "Царят е гол", каза представител на "Дениз Турмера". "Затова посветихме тази година на борбата срещу замърсяванията и размерите, които е добил проблемът."

Мраморно море е вътрешно, безотточно море и голяма част от отпадъците се изсипват в него. 86 процента от общините в региона на Мармара нямат пречиствателни системи, а 32 общини не разполагат с канализационни системи.

Още по темата: В северните си части Черно море е изгубило всичките ценни видове риба

Няма коментари:

Публикуване на коментар