вторник, 22 февруари 2011 г.

В космоса са открити две "млади" Слънчеви системи

spacenewsbg.com
Астрономи са фотографирали два "двойника" на Слънчевата система, на раннен етап от тяхното развитие. Изследването на учените е публикувано в списание Astrophysical Journal Letters.

Според съвременните представи, планетните системи се формират от облаци газ и прах. На първия ета материала от облака започва постепенно да се "слепва" под въздействието на гравитацията, до момента в който в образуваните от слепването обекти започнат процеси на термоядрен синтез. От този момент се смята, че фрагмента от материята става звезда. Обикновенно за образуването на звезда се "изразходва" само част от материята на облака, а от остатаците се формират планетите. Те се образуват по същия принцип, както и светилото - постепенно нарастващи тела събират околосебе си обркръжаващите ги газ и прах.

Да се видят протопланетните дискове, които изпускат само отразена светлина, на фона на яркото излъчване на звездите - е много сложно. Авторите на новото изследване, работейки на телескопа "Субару" от обсерваторията Мауна Кеа на Хавайските острови, са успели да получат снимки на две звезди, около които се образуват планети. Едната е LkCa 15,разположена в съзвездие Телец, на разстояние около 450 св.г. Нейната възраст е едва няколко милиона години - по космичски мерки това е много малко (за сравнение възрастта на Слънчевата система е около 4.5 млд години). На получените от учените снимки добре се виждат "следите" в облака, оставени от формиращитете се планети.
Втората звезда, която са изучили астрономите е AB Aur, Тя е отдалечена от Земята на разстояние 470 св.г., а нейната възраст не превишава един милион години. Около AB Aur също така е открит протопланетен диск със следи от образуването на млади планети.

През 2009 г. учени публикуваха снимки над 30 протопланетни дискове на звезди в мъглявината Орион. Всички снимки тогава бяха получени с помощта на телскопа "Хабъл".

Няма коментари:

Публикуване на коментар