вторник, 22 февруари 2011 г.

Пребит от полицаи миньор осъди МВР за 5000 лв.

dnes.dir.bg
Административният съд в Стара Загора осъди Областната дирекция на МВР в града да плати 5000 лв. обезщетение на миньора Кольо Колев, пребит от полицаи на митинг пред мини "Марица Изток" през лятото на 2007 г. Според решението на магистратите осъдената институция ще трябва да поеме и разноските по делото в размер на 2250 лв., предаде БНР. Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

След безредиците на протеста през 2007-а между униформени и миньори, от МВР обявиха, че Колев сам си е ударил главата в асфалта. На мястото обаче имаше няколко телевизионни камери, които заснеха как полицаите го бутат на земята и го налагат, а след това му попиват кръвта с националното знаме. “Никого не съм бил, никого не съм предизвиквал и не съм скачал срещу униформени”, оплака се пред медиите Колев.

Сумата от 5000 лева е обезщетение за физическите травми и психическите болки и страдания, за преживения стрес и емоционален шок, за унижение на личността и човешкото достойноство, причинени от незаконосъобразните действия и неправомерно използване на физическа сила от длъжностни лица от МВР-Стара Загора, пише в решението на Административния съд. Въпреки това магистратите отхвърлиха пълния размер на иска от 15 000 лв.

От изживения стрес миньорът се разболя от остра форма на диабет. Той бе осъден да заплати на един от полицаите, охраняващи синдикалния протест, 2500 лева за леки телесни повреди. Първоначално Колев направи опит за заведе дело срещу полицията по Закона за МВР, но Софийският градски съд определи, че делото ще бъде административно и ще се гледа в Стара Загора.

Скандалният случай бе повод за поисканата оставка на вътрешния министър Румен Петков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар