вторник, 22 февруари 2011 г.

Най-малко 65 са загиналите при земетресението в Нова Зеландия

cross-bg.net
Около 200 човека може би са затрупани от разрушените от земетресението къщи в Крайстчърч, Нова Зеландия, съобщава Ройтерс, като се позовава на информация от кмета на града Боб Паркър. В града са разрушени много сгради, някои райони „са напълно непригодни за живот", затворено е летището, от болниците евакуират болните и медицинския персонал, подаването на електроенергията става с големи прекъсвания, има проблеми с телефонните връзки. След труса в много от разрушените здания са избухнали пожари, вертолети се опитват да ги потушат.

Не по-малко от 65 души са загинали при мощното земетресение във втория по големина град в Нова Зеландия - Крайстчърч, обяви премиерът на страната Джон Ки. Според информация на пожарната служба под развалините има много хора. В града е обявено извънредно положение. „Повече от всичко ме безпокои това, че земетресението стана по време, когато хората са на работа, а децата - на училище.", заяви в парламента премиерът. Според сеизмолозите огнището на земния трус се намира в непосредствена близост до града, на остров Южен. Дълбочината на труса е четири километра.

Земетресението провокира срутването на 30 млн. тона лед от най-големия ледник в страната - Тасманийския, съобщава АР. Краят на ледника, който е в Южните Алпи се намира на около 250 км. от града.

Няма коментари:

Публикуване на коментар