сряда, 23 февруари 2011 г.

Пчелите изчезват, кошерите опустяват

cross-bg.net
По покана на пчеларско дружество "Акация" в четвъртък в Кърджали пристига проф. Петър Ненчев от катедра "Пчеларство" в Тракийския университет в Стара Загора, съобщава в. „Нов живот". Ученият е едно от светилата в българското пчеларство.

От 17.30 ч. във Военния клуб той ще изнесе лекция за причините за изчезването на пчелите в страната, уточни председателят на дружеството Николай Бурулянов. В България този проблем съществува от две години, а в Източните Родопи от миналата.

Оплаквания за изчезване на пчели в Кърджалийско има от почти всички райони, но най-вече от Джебелско и Кирковско. Загубите са големи. Говори се за случай на опустял цял пчелин от 20 кошера, на друг стопанин от 40 кошера му останали седем-осем.

Тайната за изчезването на пчелите все още не е разгадана. Дори най-големите специалисти не могат да дадат категоричен отговор за причините.

От пчеларите могат да се чуят най-различни предположения. Едни смятат, че виновник е паразитът азиатски нозема церана. В Европа е познат паразитът нозема апис, но азиатският бил много по-опасен. Други казват, че лекарствата срещу кърлежа вароа, който причинява болестта вароатоза, не са ефективни. Споменава се и за някакъв нов еврейски вирус по пчелите. Коментира се и масовото третиране на земеделските култури с пестициди, които отслабват имунната система на пчелите. Не се изключват и комплексни причини.

От години в Америка явлението е известно като синдрома на празния кошер. В Европа също зачестява. Наблюдавано е във Франция. Пчелари от Кърджали, които поддържат връзки с колеги от гръцкия град Ксанти, разбрали, че там също пчелите изчезват.
Пчеларите остават шокирани, когато отворят празните кошери. Лятно време, когато е топло и семействата са силни, също се губят пчели, но това не се забелязва. Най-често разбират, че са изчезнали рано напролет, когато започне летежът на пчелите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар