четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Искат ДНК-анализ на вероятните тленни останки на Левки

cross-bg.net
Гробът на Апостола на свободата Васил Левски се намира в църквата "Света Петка" срещу ЦУМ в центъра на София. В това са убедени от фондация "Помош за борба с престъпността - Свети Архангел Михаил ". От организацията настояват гробът да бъде ексхумиран, а тленните останки в него подложени на ДНК- експериза, която да докаже дали са автентични. Това съобщи на пресконференция Богдан Кръстев-председател на организацията, предава репортер на Информационна агениция КРОСС.

Кръстев обясни, че целостта на тленните останки е била нарушена преди десетилития по време на комунитсическия режим, когато е имало идея на това място да бъде издигнат паметник на Ленин. По настоящем в гроба, който се намира под плочата - олтара в самата църква, са останали костите от коляното до стъпалото. От фондацията са се принудили да подадат искова молба до Софийския районен съд за установителен иск, който да разреши ексхумацията и експеризата, тъй като в продължение на 3 години от министерството на културата не са обърнали внимание на техните молби, обясни Богдан Кръстев.

По думите му идеята е ДНК-пробите от тленните останки да бъдат сравнени с пробите от кичура на Апостола, който се намира във Военноисторическия музей в София и по този начин да се останови автентичността им.

От фондацията са категорични, че ако съдът не уважи техния иск или откаже да го разгледа, ще се обърнат към ЕК и съда в Страсбург.

Няма коментари:

Публикуване на коментар