неделя, 20 февруари 2011 г.

Пчелни семейства мистериозно изчезват

btv.bg
Това са празните кошери на Тихомир Стоицов от Кюстендил. Разказва, че е загубил 25 пчелни семейства, които изчезнали безследно само за денонощие. Изоставени са всички запаси, малките и царицата майка.

Проблемът е, че трудно могат да се намерят за изследване пчели. Дори тези, които бяха събрани, една шепа пчели не показаха наличие на някакви заболявания, обяснява Тихомир Стоицов.

Мистериозното изчезване поражда съмнения у пчеларите за така наречения „синдром на празния кошер", от който пострада цяла Северна Америка. Мобилните мрежи, влиянието на ГМО и наличието на пестициди също могат да прогонят жилещите животинки, твърдят от бранша.

Не смятам, че би могло да се каже, че това е нещо ново, не смятам, че би могло да се нарече и синдром на празния кошер, просто защото в Европа не са регистрирани такива случаи. Има данни, че в Северна Америка съществува подобно явление, но при нас в Европа няма такива констатации, смята д-р Полина Деянова.

В Кюстендилско местните хора разказват, че медът намалява с всяка изминала година и затова цената му скача рязко нагоре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар