петък, 18 февруари 2011 г.

18 февруари 1983 г.

На 18 февруари 1983 г. е открит миннообогатителният комплекс "Елаците" - медно находище в Стара планина, до Пирдоп и Златица, в северния край на Панагюрската рудна зона. Добиват се пирит, халкопирит, молибден и др.
Цоло Вутов (вдясно) посрещна икономическия министър Трайчо Трайков в “Елаците Мед"

В България няма милиардер, показа класацията на в. “Пари” за стоте най-богати нашенци

Поставеният на първото място Цоло Вутов притежава активи за около 438 млн. лева. Прагът за влизане в листата е скромните 37 млн. лв., на колкото се оценява делът на Татяна Сотирова в тв оператора “Булсатком”.

Чиста проба работар

Кой е Цоло Вутов? Що за човек е най-заможният нашенец, чието състояние се изчислява на 438,2 млн. лв. Това бе едни от най-задаваните въпроси през вчерашния ден след излизането на класацията "100-те най-богати българи" на вестник "Пари".

Повечето хора чуват името на успелия предприемач за първи път. Може би защото около него няма скандали, миски и жълтении по пресата. Приятелите му го характеризират като "чиста проба работар", който не обича медийните изяви. Вчера той остана верен на принципите си и отказа всякакви интервюта и коментари.

В бранша обаче бизнесменът е добре известен. Знаят го всички - от обикновените миньори до големите шефове по ресорните министерства.

"Добър професионалист, точен, изряден. Работили сме заедно по някои проекти и нямам никакви забележки", коментира вчера колегата му Лъчезар Цоцорков, шеф и акционер в "Асарел Медет", който в класацията заема 69-о място с капитал от 60,3 млн. лв. По думите му Вутов е уважаван човек - доктор по минно дело, председател на Научно-техническия съюз по геология и металургия, член на конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

61-годишният Цоло Вутов е управител и съсобственик заедно със съпругата си Снежана Вутова на 50 на сто от "Геотехмин" ООД. Създадена в началото на 90-те години като фирма за консултантски услуги, днес "Геотехмин" е група с над 26 дружества в минното дело, строителството и недвижимите имоти. За 2009 г. активите на компанията са оценени на 666 млн. лв., консолидираните приходи - на 390,2 млн. лв., а печалбата - на 92,7 млн. лв. Съдружници на Вутов в дружеството са Елена Стоянова, която е на 17-о място в класацията, и Виктория Тодорова - на 9-о място.

Вутов започва кариерата си като маркшайдър (минен специалист) в "Елаците", след като завършва Минно-геоложкия институт през 1976 г. Повратна точка в живота му е участието в приватизацията на миннообогатителния комбинат през 1999 г. Тогава под негово ръководство е създадено работническо-мениджърското дружество "Елаците Мед", което купува 79 на сто от акциите на предприятието за 10 млн. лв. Времената са тежки, но Вутов намира верния път - да инвестира. И през 2001 г. "Елаците" купуват два огромни хидравлични багера за 6 млн. германски марки, което слага начало на мащабна инвестиционна програма.

Днес "Елаците Мед" е ядрото на "Геотехмин". Групата обаче набира скорост и в строителството, където е №1 в сектора за 2009 г. по показателя "нетни приходи". По-известните обекти на компанията са реконструкцията на летище София, столичното метро и изграждането на голям вятърен парк край Каварна.

Групата "Геотехмин" управлява също два четиризвездни хотела - "Скалите" в Белоградчик и "Глазне" в Банско.

Няма коментари:

Публикуване на коментар