вторник, 22 февруари 2011 г.

Петролът расте с часове заради бунтовете в арабския свят

cross-bg.net
Бунтовете в арабския свят „запалиха“ и цените на суровините на световните борси. Петролът, среброто и златото вчера поскъпваха буквално с часове след информациите за продължаващите размирици в Либия и някои други страни в Близкия изток. През търговския ден износът на петрол от Либия падна с 50 хил. барела за денонощие, коментира представител на Международната агенция за енергия (МАЕ), пише "Класа".

Заради ескалацията на напрежението цената на лондонския сорт Брент удари вчера нов максимум, невиждан за последните 2 години, превишавайки символичния праг от 104 долара за барел. В следобедната сесия черното злато достигна и границата от 105 долара. Според Бил Белчър, анализатор от Mirae Asset Securities, цитиран от “Блумбърг”, трябва да се притесняваме сериозно, тъй като всичко това може да се отрази дългосрочно на петрола. По думите му, ако имаме нов скок от 20 или 30 долара за барел, светът отново може да изпадне в рецесия.

В същото време Шейх Фарах ал Зуай, водач на едно от либийските племена, постави на властите ултиматум в срок от 24 часа да спрат да потушават протестите. В противен случай шейхът заплашва с прекратяване на доставките на либийски нефт за Запада. Ситуацията в Либия засега изглежда най-притеснителна, тъй като тя е сред страните с най-големи петролни резерви в Африка.

Кризата в Близкия изток не се отразява добре и на световните борси. През вчерашната търговска сесия европейските фондови пазари се оцветиха в червено. Лондонският индекс FTSE100 падна с 0,24%, немският DAX губеше 0,68%, френският CAC40 – 0,62%. Дори Българската фондова борса приключи сесията с понижение на водещите индекси, като SOFIX изтри 0,28 на сто от стойността си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар