сряда, 16 февруари 2011 г.

LED осветлението се оказа… токсично

GreenTech.bg
Тъй като е енергийно ефективно, LED осветлението се разпространява бързо и става все по-популярно. Но ето, че сега изследователите предупреждават, че в някои видове LED осветление се използват опасни метали.

Университетът на Калифорния в Ървайн миналата седмица публикува резултатите от проучване на материалите, използвани за направата на светодиоди за коледни светлинни украшения, за автомобилни фарове и стопове. След раздробяването на лампичките изследователите анализирали съдържанието и установили, че частиците съдържат различни количества токсични материали, включително олово и арсен.

„Това, което ни проучване показва ясно, е, че някои LED лампи отговарят на изискванията за опасни отпадъци, в зависимост от цвета и интензивността на светлината, съгласно федералните (на американската еко-агенция) регламенти и щатските (на Калифорния) наредби. Червената, с ниска интензивност лампа, която тествахме, превишава стандарта за наличие на олово около 8 пъти, а спрямо федералните разпоредби превишението е около 35 пъти“, казва Оладейл Огуншейтан, председател на катедрата по здравеопазване и превенция на болестите при университета.

За момента тези продукти не са класифицирани като опасни отпадъци, но Огуншейтан препоръчва на хората, които се занимават с почистване на превозни средства при сблъсъци, да използват предпазни средства. Собственицитe трябва да носят ръкавици и маски в случай на почистване. Медта, използвана в някои LED лампи, също може да е опасна – тя може да представлява опасност за здравето на речните и езерните екосистеми, ако устройствата се изхвърлят на депата за отпадъци.

Огуншейтан настоява, че преминаването към LED осветление е дело, при което трябва да има задължителни изследвания на новия продукт, заместващ стар такъв. Ученият твърди, че потенциалното въздействие върху околната среда и здравето на хората не са били достатъчно тествани, преди производителите да пуснат в продажба LED лампите и да започнат да ги маркетират като заместител на крушките с нажежаема жичка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар