събота, 19 февруари 2011 г.

ОЦК в Кърджали намалява оловото, набляга на цинка

cross-bg.net
ОЦК смята да увеличи производството на цинк през 2011 г. и да лимитира производството на олово до нива, които позволяват на комбината да посрещне ангажиментите си по опазване на околната среда в региона на Кърджали, съобщава в. „Нов живот".

Дружеството планира да произведе 21 хил. тона цинк през тази година, което е с 2 хил. тона повече от произведеното през миналата година. Възможност за това дава откритият през ноември електролитен цех, коментира пред Агенция Ройтерс Роберто Младенов, изпълнителен директор на Интертръст холдинг, който контролира ОЦК.

През миналата година ОЦК редуцира оловното си производство с 22% до 16.650 тона. Заради ангажиментите си за опазване на околната среда от замърсявания през тази година ще произведе между 16 хил. и 18 хил. тона олово, без да бъдат надвишавани допустимите стойности на вредни емисии.

В началото на месеца министърът на околната среда и водите Нона Караджова постави задача на ръководството на комбината в двуседмичен срок да състави план за редуциране на вредните емисии от оловното производство. Дружеството е представило плана, казва Роберто Младенов. В него е описано как точно ОЦК смята да редуцира емисиите на серен оксид чрез пускането в експлоатация на нова технология, за която са инвестирани € 45 млн.

Към вчерашна дата цената на тон олово, търгувано на Лондонската борса за метали (London Metal Exchange ), е $ 2 587 за тон, а на цинка - $ 2 461 за тон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар