четвъртък, 17 февруари 2011 г.

ЕС готви технологичен лов на имигранти

e-vestnik.bg
Технологиите ще имат решаващо значение в борбата с незаконните мигранти, които опитват да достигнат Европа и въпросът става все по-актуален след събитията в Близкия изток, коментират европейски експерти. Важното днес е доколко развитието на технологиите ще отговори на новата ситуация, добавят те.

Формалното начало на последната програма на ЕС за проучвания в областта на защитата на гражданите на общността от заплахи от най-разнообразен вид и реакция при кризи е от януари 2007 година. До 2013 г. за изследвания в тази сфера са предвидени близо милиард и половина евро, т.е. по близо три евро на всеки европеец.

На политическо и експертно ниво се формулират целите и задачите, а фирмите и техните експерти търсят начини за тяхното постигане. Обобщено, целта е гарантиране на повече сигурност вътре в ЕС, чрез преодоляване на заплахи, възникнали включително и далече извън Стария континент. Понякога сигурността на Брюксел зависи от това, което се случва в Кабул, отбеляза преподавателят от института “Егмонт” Свен Бископ.

Новите предложения на производителите на технически средства са разнообразни - камери за разпознаване на биометрични данни, с видимост във всякакви условия, телекомуникация по нестандартни способи, роботи за обезвреждане на опасни вещества и устройства, оборудване за специални екипи. Тази индустрия е голям пазар и тепърва ще се развива, отчитат експертите в областта.
За политиците остава задачата да определят в кое си струва да се инвестира и кое от предложенията ще даде най-добрия баланс между цена и поставена цел. Миналата есен на изложение на подобна продукция в белгийския град Остенде бяха демонстрирани интегрирани системи за наблюдение на плавателни съдове от всякакъв калибър. Очаква се системите да бъдат приложени в Малта, Италия и Гърция.

Системите свързват сигнала от множество буйове в морето и данните от сателитно наблюдение. Така плаващите в морето устройства засичат с помощта на разнообразни технологии движенията на хора и предмети, като дори са в състояние да определят броя на хората в малка рибарска лодка. Сред трудностите пред системите са т. нар. слепи зони, т.е. моментите, в които нито един сателит не покрива със сигнал дадено пространство в морето. Според експертите, нарушителите на граничния ред имат представа за това и се възползват от слабите места в технологията.

Най-общо казано, всички плавателни средства, които имат разрешение да се движат в даден район, получават право, подобно на системата на търговската авиация със слотове, което им осигурява коридор за преминаване. Всяко плавателно средство получава уникален код, който излъчва постоянно и така системата разпознава редовните от нарушителите.
Голямият въпрос при обсъжданията, освен финансовият, остава моралният - как новите технологии, установяващи съдържанието на чанти, характера на багажа в автомобилите и “разнообразните биометрични данни” на пътуващите в тях и на минувачите, се отразява на нарушаването на личното пространство на хората. Политиците и производителите уверяват, че при разработката на проектите са включени експерти по етика.

Сигурността на гражданите на ЕС е основно тяхно право, което сме длъжни да осигурим, смята европейският комисар по индустрията Антонио Таяни. Предизвикателство е да привлечем обществото към дебатите по тази тема, особено на наша страна, коментира Клаус Тома от института “Фраунхофер”. Причините са, че разработваните технологии са скъпи и агресивни към свободата на личността. От друга страна, когато възникне инцидент, властите биха били обвинени, че са допуснали той да се случи.

Не можем да решим утрешните проблеми с днешни средства, коментира европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Общите заплахи трябва да бъдат преодолявани с общи усилия, добавя тя по повод идеята европейските страни да създадат общ фонд за финансиране на проучванията в областта на сигурността. За намаляване на разходите за изследвания се предвиждат съвместни проучвания със специалисти от САЩ, тъй като засега екипите от двете страни на Атлантическия океан често действат самостоятелно в сходни направления, което води до двойни разходи с една и съща цел.
Николай Желязков

Няма коментари:

Публикуване на коментар