петък, 18 февруари 2011 г.

Япония прекратява лова на китове за този сезон

18 февруари 2011 | 06:11 | Агенция "Фокус"
Япония ще прекрати по-рано лова на китове за този сезон, поради опасенията на еколози, съобщи министърът на земеделието и риболова Мичихико Кано. Министърът обяви, че страната ще отзове китобойните кораби „ за да гарантира сигурността на екипажите поради продължаващият тормоз от организацията срещу лова на китове „Сий шепард”, съобщи общественото радио NHK.

„Дори в момента основният кораб е преследван и е трудно да се гарантира сигурността на екипажа”, отбелязва Кано.

Природозащитници приветстват решението на Япония да прекрати лова на китове

Природозащитната организация „Сий Шепард” приветства решението на Япония да прекрати лова на китове и предупреди, че е достатъчно силно да спре флотилията отново при завръщането й следващата година.

Капитан Пол Уотсън, основател на организацията, коментира, че неочакваното оттегляне на Япония от ловните територии е „страхотна новина”, след като организацията му от седем години води кампания срещу японските кораби в ледените води на Антарктика.

„Това е страхотна новина. Въпреки това ние ще останем с японските кораби докато те се върнат на север и се уверим, че са извън убежището на китовете в Южния океан”, казва той пред АФП. „Аз лично не им вярвам, но приемам думата им и ще ги следваме докато напуснат. Просто няма да ги оставим, докато не сме сигурно, че са извън Южния океан”, допълва той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар