сряда, 23 февруари 2011 г.

Спътникова система ще търси признаци за земетресения

dnes.bg
Британски и руски учени заявиха, че спътникова система, която следи сеизмичната активност от космоса, ще може един ден да предсказва земетресения и вулканични изригвания, съобщи ЮПИ.

Учени от двете страни се присъединиха към проект, който предвижда два спътника да бъдат изведени на орбита, на
разстояние 400 км един от друг. Двата спътника ще работят в тандем, за да съберат и да интерпретират електромагнитни "подписи" на земната повърхност.

Геолози заявиха, че с покачването на напрежението в земната кора преди земетресение или вулканично изригване се освобождават неуловими електромагнитни импулси.

"Сегашните методи за събиране и изследване на свързани със сеизмичната активност сигнали не са достатъчно чувствителни, за да се използват за предвиждания, заяви Дхирен Катария от лондонския Юнивърсити колидж. Електромагнитните сигнали са прекалено слаби и до голяма степен са заглушени от шум.

За да бъдат наблюдавани, е нужно сензори да бъдат поставени много близо до мястото на земетресението, а това невинаги е възможно, защото повечето наземни сензори са на определени места. От друга страна в космоса шумът е по-малко, а сигналът се разпространява в по-голям район и затова е по-лесно да бъде уловен."

Няма коментари:

Публикуване на коментар