понеделник, 21 февруари 2011 г.

Община Царево ще обжалва концесията за проучване и добив на нефт и природен газ

21 февруари 2011 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Община Царево ще обжалва пред Върховния административен съд концесията за проучване и добив на нефт и природен газ в зона „Силистар”. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Общинският съвет в Царево днес единодушно излезе със становище, в което декларира несъгласие с решение №69 от 03.02.2011 г. на Министерски съвет за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок 1-14 Силистар.

Зоната обхваща континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море от Резово до Бяла. Участъкът е с размери 115 на 130 км. Община Приморско също ще оспорва министерското решение. Новината за разрешението на добив на нефт в морето силно обезпокои жителите на общината. Кметът на Царево Петко Арнаудов и общинските съветници смятат, че търсенето и проучването на нефт и природен газ в морското пространство пряко засяга интересите на местното население и в този смисъл е било целесъобразно, преди да издаде това разрешение, правителството да поиска и становището на местната власт. Съветниците заявиха, че в качеството си на орган, който определя развитието на общината във връзка с дейностите по опазването на околната среда и рационалното използване на природните ресурси на територията й, Общинският съвет има право на мнение, и в случая то е, че добивът на нефт в морето ще унищожи природата в региона и ще навреди сериозно на рибарството и туризма. Всички бяха единодушни, че започне ли сондирането, туризмът ще замре и се обявиха категорично против това решение.

„Живеем в екологично най-чистия регион, в който две трети от територията е защитена от Природен парк „Странджа” , в него има пет резервата, 12 защитени местности и 17 природни забележителности. Бъдещето на общината ни е в развитието на морския и екологичния туризъм и добивът на нефт в морето сериозно ще го застраши”, коментира по този повод кметът Петко Арнаудов. Категорично изразената позиция от кмета и общинските съветници съвпада с тази на природозащитните организации, които предварително са заявили подкрепа на инициативата на Арнаудов да оспори решението на правителството. Подобно недоволство има и в други морски общини.

„За нас е важен интересът на местните хора и мое задължение е да го отстоявам. Тук няма политика, касае се за отстояване на позицията на общината. И нека да ни питат, когато вземат решения, които ни засягат и се изпълняват на наша територия. Радвам се, че по ключови въпроси за бъдещето на общината имаме пълно единомислие с Общинския съвет”, допълни кметът и припомни, че това не е първият случай, в който при подобни инициативи получава подкрепата на съветниците.

Когато преди време изрази несъгласие с предложения проект за управление на Природен парк „Странджа”, кметът беше подкрепен от Общинския съвет, от политическите партии и сдруженията с нестопански цел.

Няма коментари:

Публикуване на коментар