сряда, 23 февруари 2011 г.

НАСА засне Слънчевата система отвътре

bgfactor.org
Снимката на онова, което се намира в съседство с нашата планета, ни напомня, че Земята е част от системата от планети, сформирали се чрез общ процес преди 4,5 милиарда години

НАСА оповести, че космическият апарат "Месинджър" е направил първата снимка на Слънчевата система, наблюдавана отвътре, предаде ЮПИ, цитиран от БТА.

Фотографията е сглобена от 34 снимки. "Това е голям успех за екипа, свързан с мисията на "Месинджър", заяви изследователят Шон Соломон от института "Карнеги" във Вашингтон.

Снимката на онова, което се намира в съседство с нашата планета, ни напомня, че Земята е част от системата от планети, сформирали се чрез общ процес преди 4,5 милиарда години. Скоро "Месинджър" ще влезе в орбита около най-вътрешната планета в Слънчевата система.

Меркурий може да даде отговор на въпроса как подобни на Земята планети са се сформирали и са еволюирали." Снимките са направени с широкоъгълна камера на апарата през ноември м.г.

Те се добавят към направените през 1990 г. от "Вояджър 1" фотографии, на които се вижда Слънчевата система, наблюдавана отвън.

"Месинджър" кръжи около Слънцето между Меркурий и Венера и на 17 март ще се опита да стане първият космически апарат, орбитирал около Меркурий. На фотографията се виждат всички планети в Слънчевата система, с изключение на Уран и Нептун, чиито очертания са твърде неясни, за да бъдат забелязани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар