понеделник, 21 февруари 2011 г.

Планети без звезди също могат да съдържат живот

ekipnews.com
Течната вода може да се задържи и на "плаващи" планети, които си нямат звезда да ги сгрява. Ако на тях има живот, те могат да изиграят ролята на средство за разпространението му из космоса, съобщи "Ню сайънтист".

Гравитационната турбина, която се образува при преминаване на звезди близо една до друга, може да изхвърли планети от техните системи. Дори и в космическия студ, обаче, тези пътуващи светове могат да останат относително топли благодарение на разпадането на радиоактивните елементи в скалистата им кора.

Дориън Абът и Ерик Суицър от Университета на Чикаго изчислиха, че плаващите планети с големината на Земята могат да съхранят течна вода под изолирана ледена кора в продължение на милиарди години.

Планета с водно съдържание като това на Земята може да има океани, покрити с лед, ако масата й е 3,5 пъти по-голяма о земната. Ако, обаче, тя съдържа 10 пъти повече вода от нашата планета, това би се получило още при маса, равна на една трета от земната, пресметнаха специалистите.

"Това е интересна идея - коментира Лайза Калтенигър от "Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics" - но за да установим дали може да има живот на такава планета, единствената възможност е да кацнем на него и да сондираме дълбоко".

Няма коментари:

Публикуване на коментар