петък, 18 февруари 2011 г.

"Страхът и надеждата" на проф. Джулио Тремонти

uni-sofia.bg
Днес имаме по няколко телефона, но нямаме по няколко деца. Изглежда, че светът се е обърнал с главата надолу и екстрите на живота струват по-малко от всекидневните ни разходи. Можем да пътуваме до Лондон за 20 евро, но ежедневният ни пазар в супермаркета надхвърля 40. Това трябваше да бъде златната ера, а не сe случи така. Цената на живота се покачва: от хляба до сметките за консумативи; ипотеките изяждат бюджетите на семействата; намаляват природните ресурси на планетата; сигналите, които идват от света, не са сигнали за мир.

От доста време Джулио Тремонти анализира и обобщава случващото се в общественото пространство: глобализацията, толкова гръмко отпразнувана, има своята тъмна страна, съставена от безработица и ниски заплати, от финансова криза и от риск за екологичния баланс на планетата, от опасни международни напрежения. А що се отнася до Европа, в която живеем, тя преживява двоен срив: намаляване както на ръста на раждаемостта, така и на стойностите на икономическите показатели.

Чрез парлив и убедителен анализ Тремонти ни разкрива причините за настоящото състояние – фалшивите действия на политиката, безскрупулната динамика на международните финанси гарнират глобалната криза, чиито епизоди гледаме ежедневно по новините. От друга страна, той търси да посочи възможния път за преодоляването на този момент, за да можем да победим страха и да си върнем надеждата.

Дървото на надеждата не може да расте само на полето на икономиката. Благодатната почва за неговото развитие е по-скоро върху това на морала и принципите. Става дума за реконструкция на европейската политика, като започнем със седемте ключови думи: ценности, семейство, държавни органи, ред, отговорност, федерализъм. Трябва да се завърнем към тях чрез корените на европейската ни идентичност.

Това е много повече от един обикновен апел за протекционизъм и консерватизъм. Тази книга е наръчник за създаването на „крепостта Европа“ срещу атаката на Азия и срещу бурята, донесена от глобализацията, която става все по-застрашителна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар