сряда, 23 февруари 2011 г.

Глобалното затопляне води до натрупване на токсини в морските продукти

dnes.bg
Глобалното затопляне може да стимулира растежа на токсични водорасли и бактерии в световните моретата и океани, констатират американски учени от Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA). Влиянието на глобалното затопляне в тази насока ще се усети приблизително след 10 години.

Проучванията показват, че промените, предизвикани от изменението на климата в океана и в сладководните води, водят до токсичен цъфтеж на някои водорасли и увеличават размножаването на различни микроби и бактерии.

Чрез виртуално моделиране на океаните и метеорологичните условия в бъдеще, учените от NOAA прогнозират размера на токсична вълна, причинена от цъфтежа на водораслото Alexandrium catenella. Токсините от водораслото могат да попаднат във всеки един обитател на морското дъно. Така при консумация на риба или други морски продукти могат да се проявят сериозни здравословни проблеми, включително и парализа.

Alexandrium catenella има определен сезон на цъфтене. В следствие на глобалното затопляне, този сезон се удължава, разяснява Стефани Мур от изследователския екип на NOAA.

От друго проучване, учените от NOAA съдят, че пустинният прах, съдържащ желязо, може да доведе до повишаване на вредните бактерии в морската вода при пренасянето му от атмосферните течения. Съдържанието на желязо в морската вода се е увеличило драстично през последните 30 години и се очаква да продължи да се покачва заради протичащите климатични промени, предупреждават изследователите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар