четвъртък, 24 февруари 2011 г.

10 години затвор за бизнесмен от Перник заради незаконна кариера

dariknews.bg
Съдът в Перник присъди наказание от 10 години лишаване от свобода и конфискация на имущество на стойност 10 800 000 лева на бизнесмена Венцислав Йорданов. Присъдата е незаконен добив на инертни материали в землището на пернишкото село Студена и кражба на стойност над 2 млн. лева.

Съдът разпореди още Венцислав Йорданов да заплати и глоба от 5000 лева. Престъпленията са извършени в рамките на две години 2006 и 2007 г. Осъденият е собственик на фирма „Надежда-ВИ”, която е добивала незаконно инертни материали на терени на „Автомагистрали Хемус”АД. Едноличният търговец е изкопал нерегламентирано около 300 000 куб.м скална маса.

Заради кариерите в Студена, някои от които незаконни, жителите на селото многократно организираха протести като се стигна и до побой от неизвестни досега извършители над човека, оглавил недоволството. Протестите предизвика проверки от МОСВ и националния омбудсман, при които се установи, че от 8-те кариери само две са законни. При инспекцията бяха съставени три акта за незаконен добив на инертни материали на осъденият вече Венцислав Йорданов. Глобата бе с общ размер 80 000 лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар