четвъртък, 17 февруари 2011 г.

ООН бие тревога за замърсяването на океаните

actualno.com
Огромно количество пластмасови отпадъци и фосфорни торове замърсяват океаните, се казва в доклад за 2011 г. на Програмата на ООН за опазване на околната среда /ЮНЕП/, съобщи Франс прес.

Изхвърлените в морето пластмасови отпадъци и фосфорни торове ясно показват спешната необходимост от по-ефикасен глобален преход към зелена икономика, за да има устойчиво развитие и да се атакува бедността, заяви Ахим Щайнер, изпълнителен директор на ЮНЕП. Само за САЩ щетите се оценяват на над 2 милиарда долара годишно, а това показва, че погледнато в световен мащаб, те могат да възлязат на десетки милиарди долара годишно, се посочва в доклада.

Точните количества замърсители, включващи микрочастици пластмаса, която е била изхвърлена от сушата, както и от товарни и риболовни кораби, остават неизвестни. ЮНЕП припомня, че в Северна Америка и Западна Европа всеки индивид сега ползва около 100 кг пластмасови изделия годишно, а през 2015 г. се очаква да използва 140 кг. Смята се, че количествата, ползвани от населението в Азия, са два пъти по-малки.

Същевременно нивото на рециклиране на тези материали, за да се извлече енергия, не надвишава 25 процента в редица европейски страни. Що се отнася до ефекта върху здравето, съществувават подозрения, че въпросните химични замърсители в края на краищата попадат в човешката хранителна верига, макар да не е ясно какъв точно е рискът за човешкото здраве и за екосистемите. БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар