вторник, 22 февруари 2011 г.

Морска буря изсипа тонове пясък в Кранево

btv.bg
Десетки тонове пясък засипаха част от плажната ивица на черноморското село Кранево. Причината е морската буря, която се разрази през почивните дни. Част от асфалтовата алея, която свързва селото с Албена е разрушена, наводнени са заведения и земеделски площи наблизо.

Никой не е предполагал, че през почивните дни морето ще нанесе такива щети на част от крайбрежната ивица край Кранево. Вятърът на брега бил слаб, но изведнъж вълните се надигнали и изтласкали голямо количество пясък към сушата. Той пък задръстил устието на река Краневска

Реката нямаше откъде да пробие и да се влее в морето и наводни целия плаж, част от земеделската земя, нанесе много сериозни поразии. Хиляди тонове пясък и тиня се нанесоха тук по крайбрежната част на плажа, наистина е нещо сериозно, обясни Румен Николов, кмет на село Кранево.

Около 400 метра подпорна стена и 400 метра асфалтова алея липсват. Това по първи данни надхвърля поне 100 000 лева, които трябва да се инвестират и то до началото на май, заяви Димитър Митев, представител на концесионер на плажа.

Всички се надяват прогнозите на синоптиците за влошаване на времето да не се сбъднат, за да могат да започнат да работят по отстраняване на пораженията. Комисия от община Балчик е направила протокол за пораженията, който ще бъде изпратен на областния управител. Очакванията са постоянната комисия по бедствия и аварии към министерския съвет да помогне за възстановителните работи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар