четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Повишеното морско равнище заплашва 180 града в САЩ до 2100 г.

investor.bg
Повишеното морско равнище, провокирано от промените в климата, може да застраши 180 крайбрежни града в САЩ до 2100 г., посочва ново проучване, цитирано от Ройтерс.

Сред тези, които може да бъдат най-засегнати, се посочват Маями, Ню Орлиънс и Вирджиния Бийч.

И преди това са правени проучвания, които изследват накъде могат да поемат водите, след като равнището се повиши, но най-новото се концентрира върху населените места с над 50 хил. души население.

Градовете по южния атлантически бряг и Мексиканския залив вероятно ще бъдат засегнати в най-тежка степен, ако равнището се покачи според прогнозите с около 1 м до 2100 г., смятат учените.

Покачването на морското ниво се очаква да бъде един от резултатите от глобалното затопляне поради топенето на ледовете, които се стичат към световните океани.

Водите заплашват средно 9% от сушата във въпросните 180 града.

Маями, Ню Орлиънс, Тампа във Флорида и Вирджиния Бийч може да изгубят над 10% от своята суша до края на века.

Ефектът върху Ню Йорк, Вашингтон и Сан Франциско ще бъде по-слаб, се казва в проучването.

Климатични промени

Щетите от покачването на океаните могат да са разнообразни – от ерозия до трайно наводнение, а мащабът на пораженията зависи до голяма степен до това къде са разположени градовете, казва Джеръми Уайс, автор на проучването и преподавател в Университета в Аризона.

„В Маями не е ограничено само около крайбрежието. Те трябва да се притесняват за проблема във всички посоки“, тъй като голяма част от територията около Маями е сравнително равнинна, което прави града по-уязвим от стихията.

Повишението на морското равнище се очаква да настъпи като последствие от трайните промени в климата, провокирани от човешка намеса, включително и изгарянето на твърди горива, пише изданието.

От ООН пресмятат, че средната глобална температура ще се покачи с около 2 градуса по Целзий до 2100 г. Уайс и неговият екип обаче смятат, че затоплянето може би ще бъде с 4,4 градуса.

Според него очакванията на ООН отразяват сценарий, базиран на средна степен на промяна. Неговите прогнози обаче предвиждат, че парниковите емисии ще продължат със сегашните темпове до края на века.

Той добавя, че през годините след 2100 г. водното ниво може да се покачи с до 6 ярда (5,49 м) поради топенето на огромни ледни пластове, покриващи Гренландия и Антарктика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар