неделя, 6 февруари 2011 г.

150 хил. туристи посещават Перперикон и Татул годишно

Снимка:doris-bg.com

Всяка година между 120 и 150 хиляди туристи посещават Перперикон и Татул. Много често туристите ходят и на двете тракийски светилища. Това казва кърджалийският кмет Хасан Азис, цитиран от вестник „Нов живот- Кърджали". Ако половината от тях харчат по 50 лева по време на престоя си в Кърджали, това означава, че в местната икономика се вливат около 3,5 млн. лв. годишно.

„В последно време в Източните Родопи пристигат хора от цял свят, дори от далечна Япония. Трябва да направим няколко крачки за превръщането на културно-историческите забележителности в притегателни места. Първо, да оценим огромната стойност на паметниците. Второ, да направим стратегия за тяхното развитие. Много от храмовете, светилищата и крепостите у нас имат не само наднационално, но и надевропейско значение. Затова трябва също да се събере подробна историческа информация за тях и да бъдат добре рекламирани. Последната стъпка е да се изгради подходяща инфраструктура, за да бъдат достъпни за летовниците. Ще бъде полезно да бъдат ангажирани и туроператорските фирми и организации да включат ценните обекти в офертите си за български и чужди туристи", заявява Азис.

Динамичното развитие на община Кърджали през последните години се дължи не само на уникалните забележителности, но и на трудолюбието и инициативността на хората от Източните Родопи, смята градоначалникът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар