неделя, 6 февруари 2011 г.

Българи откриват 35 нови пещери в Киргизия

actualno.com
За първи път български пещерняци се отправиха на експедиция в Киргизия, и то в район, който десетилетия е бил забранена зона за посещения още от времето на бившия Съветския съюз.

Експедицията открива 35 нови пещери и събира зоологичен материал, който продължава да се изследва в Националния природонаучен музей. Много нови видове се откриват за първи път в Киргизия, някои и за пръв път в Азия.

Това е и най-високо работилата българска пещерна експедиция до момента - за първи път в историята на спелеологията у нас българи проучват на височина над 4 хил. метра.

БЪЛГАРСКА СПЕЛЕОЛОЖКА ЕКСПЕДИЦИЯ В КИРГИЗСТАН
В периода от 10 август до 1 септември 2010 г., 9 пещерняци от 6 български пещерни клуба и членове на Българската федерация по спелеология, заедно с 5 пещерняци от Киргизстан извършиха спелеоложка експедиция в района на Ridge Kokshaaltau - планината Тян Шан в Южен Киргизстан.

За първи път в историята на спелеологията в България, български пещерняци търсят и проучват нови пещери на по-висока надморска височина. Изследването е концентрирано в областта, която е в непосредствена близост до китайската граница.

По време на експедицията са изградени 3 базови лагера - на 3050, 3200 и 3600 м н.в.
Максималната височина, на която пещерняци са стигнали е 4280 м, т.е. - долната граница на постоянна замразена зона.

За 11 дни са проучени около 90 кв . мили на открита площ - открити са 35 карстови обекта, пещери-ниши, пещери и дупки.

За съжаление, поради геоложките, хидрогеоложки и климатични условия в района, на повърхността карстовите форми не са добре развити, така че, най-дългата проучена пещера е 250 м, а най-дълбоката - 50 м. Най-високата пещера е разположен на 4012 м н.в.

Експедицията се състои от специалисти в различни области на научното познание - геологията, биологията, геодезия, географски информационни системи и други. Всички обекти бяха картирани и документирани. Важна част от програмата бе посветена на геоложки проучвания и наблюдение, зоологически проучвания, както и изготвяне на геоморфоложка оценка на потенциала на карста в района. Голямо количество от зоологически материали са събрани, с предположението, че голяма част от видовете са ендемични видове и са непознати на науката. За съжаление, условията, в които живеят тези видове са лоши, сурови, студени и сухи, но за някои видове - Araneae и Opiliones са намерени резултати, а Жорж Влайков откри интерес ен и неизвестен тип Crustacea. На повърхността са открити безгръбначни видове, 3-4 нови за науката безкрили буболечки, нови 4 вида охлюви, стоножки, бръмбари и 15 вида паяци, всички в различни и отделни местообитания.

Успешните резултати се дължат на отличната логистична подкрепа на нашите колеги от Киргизстан "Asia Mountains Group" , под ръководството на ветерана на киргизстанската спелеология Сергей Дудашвили и на приятелските отношения между двата отбора. И двете страни изразиха взаимен интерес за изпълнение на нови съвместни инициативи в областта на спелеологията и изследването на карстови терени.

Членовете на експедицията от българска страна: Експедиция - лидер Ваньо Гьорев (Пещерен клуб, София) , Камен Бонев (Vertilend, София) , Жорж Влайков (Пещерен клуб, София), Кирил Данаилов (Пещерен клуб Helictit, София), Константин Стоилов (студентски пещерен клуб Академик, София), Никола Свещаров (пещерен клуб Helictit, София), Никола Симов (пещерен клуб Helictit, София), Пламен Спилков (пещерен клуб Аида, Хасково), Тодор Тодоров (пещерен клуб Мрак, Етрополе).
Снимки: sportandlife.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар