неделя, 13 февруари 2011 г.

Уникален български винен сорт грозде расте край Татул

bta.bg
Уникален български винен сорт грозде расте край Татул, съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Виненият сорт е открит през 2006 г., а изследванията са показали, че е т.нар. аборигенска лоза, т.е. автентичен. Сортът, наречен "Сълзата на Орфей", съчетава вкусовите качества на мавруд и каберне и е с висока захарност - 26 процента. За първи път миналата година са направили вино от гроздето, а десетки изби в България и чужбина поръчват пръчки за прихващане.


Сълзата на Орфей

В Деня на лозаря за поредна година бе подрязана и лозата, открита на светилището на Орфей край момчилградското село Татул. Директорът на историческия музей Павел Петков и потомствен лозар от Стамболово тържествено отрязоха първите пръчки, поляха лозата, наречена "Сълзата на Орфей" с вино, направено от нейното гразде и си пожелаха берекет.

През 2005 г. се появи сензационна новина - на гроба на митичния певец е поникнала лоза от легендарния тракийски сорт зела, който се смята за изчезнал преди хилядолетия. Тогава откривателите нарекоха гроздето "Сълзата на Орфей". След това пръчки от лозата бяха пренесени и вкоренени в двора на историческия музей в Кърджали. А пък оттогава всеки, научил за древната лоза, търси резници от нея, за да си я отлежда у дома, споделят отккривателите.

Според историци лозата, поникнала край гроба на Орфей, е от сорта на прочутите лозя на древните траки, от които те произвеждали най- известното в античността червено вино. То присъства неизменно във всичките им ритуали.

Вече има отговор от Националния институт по винарство в София, за направените изследвания на плод от "Сълзата на Орфей", каза Павел Петков. Резултатите показват, че виното получено от него по качества се доближава до традиционното каберне. Продължават проучванията, предоставени са резници от лозата за генетични изследвания в Агробиоинститута в София. Ако те потвърдят тези, получени от виното, може да се промени теорията за това, че кабернето произлза от Мала Азия. Възможно е да се окаже че то е от Европа и то от Рдопите, добави Петков. Вече трета година се проучва лозата открита на Татул.

Чудото с появата на лозовата пръчка на това място е истинска изненада, защото се смята, че се случва за първи път от 3 000 години насам, когато траките са обитавали крепостта. Няма обяснение как растението е попаднало край скалния паметник до село Татул, защото в радиус от десетки километри не се отглежда грозде.

Дали това не е послание на самия Орфей към далечните му потомци? Едно напомняне за кръговрата в природата, където нищо не се губи - просто прелива от една форма в друга.

Няма коментари:

Публикуване на коментар