неделя, 13 февруари 2011 г.

Българските антарктици ще се включат в проявите за 80-годишнината от установяване на дипломатически отношения с Аржентина

13 февруари 2011 | 13:45 | Агенция "Фокус"
В Буенос Айрес се е състояла работна среща между директора на Българския Антарктически Институт проф. Христо Пимпирев и директора на Националната Дирекция „Антарктика” на Министерството на Външните работи, Външната търговия и Религиите на Република Аржентина д-р Мариано Арналдо Мемоли. Това съобщи за Агенция “Фокус” Никола Петков от Българския Антарктически институт.

Освен традиционното обсъждане на дейностите и координирането на логистиката и научните проекти между двете държави, двамата ръководители са взели решение за съвместно участие в честването на 80-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Аржентина и България. То ще се изрази в откриване през септември в Софийския Университет „Св. Кл. Охридски” на изложба на аржентински художници, творили в Антарктика и на изнасяне на две лекции - от д-р Мемоли за сътрудничеството между България и Аржентина в Антарктика и от проф. Пимпирев за последните данни за Глобалното затопляне и приноса на България и Аржентина в изучаването му.

Аржентина е една от най-активните държави в проучването на ледения континент. Независимо от бавното и мъчително, вече 10-годишно излизане на страната от икономическия колапс, в който изпадна през 2001 г., когато валутата и се обезцени близо четири пъти, правителството поддържа курс на прогресивна експанзия в усвояването на Антарктика. Аржентина подържа 14 бази, в които се реализират над 100 проекта (строителни, научни, еко-туристически и културно-образователни). Половината от базите функционират целогодишно. Само през изминалата 6-месечна полярна нощ в тях са зимували близо двеста души, а през суровото южно „лято” числото надхвърля хиляда! Въпреки сложната икономическа обстановка в страната и принудителните рестрикции, обусловени от световната криза Аржентинската Антарктическа програма разполага с бюджет от близо 13 милиона USD.
Проф. Пимпирев се завръща в София в 17:55 ч на 15.02. (вторник) с полет от Рим. Заедно с него пристигат Галина Виденова и чл.-кор. Николай Цанков, участвал в Експедицията по проект за изпитание на медикаменти, облекчаващи псориазиса, финансиран от френска фармацевтична фирма. Днес и петмата последни участници в XIX-та ни експедиция, след окончателното зазимяване на базата ни „Св. Кл. Охридски”, се преселват в съседната ни испанска база „Хуан Карлос I”, където ще изчакат кораба „Лас Палмас” да ги отведе до аржентиското пристанище Ушуайа на о-в Огнена земя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар