неделя, 13 февруари 2011 г.

Нови области за нефт и газ в Арктика

www.ogj.com
На Арктическата технологична конференция в Хюстън съобщиха, че очакваното съдържание на природен газ е въз основа на ограничени проучвания и може да нарасне при по-пълно изследване. Негативните стереотипи и очаквания за нефт и газ трябва да се преодолеят, за да станат достъпни огромните ресурси на Арктика. Девствените басейни в Арктика обхващат площ с пет пъти размера на Тексас.

Повече нефт може да бъде намерен от проучвателни сондирания в дълбоки води, където досега не са правени и по хребетите на басейните, където течностите може да са били прогонени от газ, както в случая на областта Шохвит в басейна Хамерфест край Норвегия. Полуостров Ямал в морето Кара край Северна Русия, където са открити две супергигантски газови находища през 1980 г., е една област, която има басейнови характеристики, подобни на тези на Хамерфест.

Общо проучванията сочат, че открития на петрол могат да се очакват и на север, и на юг по ръбовете на Ямал в Карско море, както и край Северна Америка и Гренландия.
Когато в Арктика започне дълбоководно сондиране, най-вероятно то ще бъде около Северна Америка, може да включва 2-4 оперативни сезона и да струва $ 200 милиона, разпределени между участниците.

По-вероятно е промишлеността да получи достъп до ресурсите на Арктика, ако тя осигури опазването на околната среда и поминъка на местното население. Дейността за добив на нефт и газ се разглежда в много области като заплаха, а не възможност, въпреки че Нюфаундленд и Лабрадор се превърнаха от фалирали области през 1930 г. в печеливши днес, когато 40% от брутния им вътрешен продукт идва от нефт, газ и минно дело. В Арктика има постоянно население от 4 милиона в пет страни, чиито акцент е върху запазването на тяхната околна среда и осигуряване на прехраната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар