понеделник, 14 февруари 2011 г.

Наши архитекти разработват фантастичен център за научни изследвания в Белград

stroitelstvoimoti.com
Футуристичната визия на комплекса подчертава динамиката на академичната среда

Проектът предвижда целият комплекс да е обграден с много зеленина.
Българското архитектурно студио „Дизарх“ създаде авангарден проект на сграда, който напомня за фантастичен филм. Става дума за комплекс в сръбската столица Белград, предназначен за център за научни изследвания. Различни по цвят и отблясък стъклени пиксели, разпръснати прозоречни отвори в нестандартни форми и зелени пространства, преливащи се в покривите на сградите, са само част от оригиналните елементи в композицията.

Обединяващо ядро в комплекса е ефектното здание на центъра за научни изследвания. На фасадата му личи гигантска сфера на планетариум, увиснала в пространството. Огледалната повърхност на планетариума придава изопачено и абстрактно изображение на обкръжаващата го среда. Точно пред него е проектирано водно огледало, което подсилва изгледа и стимулира възприятията. Различни по цвят и отблясък стъклени пиксели и отвори допълват динамиката на сградата и я правят по-жизнена и интересна.

Научноизследователският център има четири етажа и две подземни нива, където са предвидени места за 10 автобуса, служебен вход, паркинг за 10 автомобила и обслужващи помещения. На първия етаж се намира входното пространство, което отвежда към двата центъра на композицията - кръговете на планетариума и конферентната зала с 256 места. На същия етаж има изложбена площ, която в голямата си част преминава и през четирите нива на сградата. Тук има още ресторант със 100 места, книжарница, кафене и обслужващи помещения.

Към следващия, втори етаж отвеждат два ескалатора в средата на сградата. На това ниво е входът към планетариума, който разполага със 100 места и 12-метров вътрешен диаметър. Останалата част от етажа е предвидена за постоянна изложбена площ с 4 експозиции и зони за почивка. На третото ниво се намират научният клуб с 4 лаборатории, учебна зала и обслужващи помещения. Тук са входът към служебните помещения на планетариума и евакуационните изходи за зрителите. Четвъртият етаж е предназначен за администрацията и управлението на центъра за научни изследвания. Югозападно от него е разположена научна градина.

Вертикален акцент в комплекса е високата сграда на научния институт, която се издига на 70 метра. Архитектите са проектирали и здания на факултети по физика, електронно инженерство, математика, изкуство, както и център за суперкомпютри и нанотехника. Някои от тях са свързани помежду си на първо ниво чрез общи пространства, покрити със стъклена структура. Сградите са изпъстрени с разпръснати прозоречни отвори в неправилни форми. Заобикалящата ги зеленина преминава по наклонени плоскости към покривите на факултетите, като предлага на студенти и преподаватели зони за почивка и отмора. Озеленените покриви също спомагат за поддържането на подходящ температурен режим в сградите и за поемането на дъждовните води. В центъра на композицията се намира площад с дървета, тревни и циментови цветни пиксели. Самият комплекс е обгърнат от висока растителност, допълваща уюта на академичната среда.

На фасадата се откроява гигантска сфера на планетариум, увиснала в пространството
Радостина ПОПОВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар