сряда, 16 февруари 2011 г.

Вулкански изригвания изненадаха японските вулканолози

bgnauka.com
С наближаването на пролетните дъждове, се засилват и опасенията за кални свлачища в японската планина Шинмоедаке (висока 1 421 м.), която в действителност е вулкан на остров Кюшу.
Японски учени са увеличили своите усилия за мониторинг на връх Шинмоедаке в югозападната част на Япония, който е изригвал периодично след 26 януари. Изригванията са изхвърлили пепел и парченца разтопени скали, известни и като „вулканични бомби”, на разстояние 7-10 км. от кратера на вулкана, който посипва близките градове с пепел, изпочупва стъклата на сградите, нарушава графиците на авиокомпаниите и принуждава много жители да се евакуират. Звукът от изригването му е бил чут в радиус от 7 км.

Прогнозите за наближаващи обилни валежи и очакванията, че вулканичната дейност ще продължи още около две седмици, длъжностните лица са все по-притеснен от възможната поява на свлачища.

Но въпреки сеизмометрите, ъгломерите, геомагнитните инструменти, термичните устройства и мониторите за вулканиските газове, последните изригвания изненадали експертите. Тези изригвания са първите мощни експлозии след активността на вулкана Киришима от 1959 г. и за първи път Шинмоедаке бълва лава през последните почти 300 години. "Никой не очакваше такова мощно магмено изригване. Това е доста необичайно.", казва Йошиаки Ида, вулканолог от университета в Токио.

Учените изобщо не очаквали, че Шинмоедаке може да прояви своята експлозивна енергия. Сгради на повече от 10 км са били повредени от сдетонационните вълни.

Тошитугу Фуджии от университета в Токио - почетен професор и председател на Координационния съвет за прогнозиране на вулканични изригвания, не бил толкова впечатлен от активността на Шинмоедаке. Това е един от андезитните вулкани. А шоковите вълни са били открити при много по-големи разстояния, в други случаи. Шокови вълни са били генерирани и по време на изригването на връх Пинатубо във Филипините през 1991 г., а ефектът е бил усетен чак в град Нагоя в Япония.
"Тихият вулкан не ни казва нищо за своята магмена система. Но след като се събуди, той започва да ни разказва за себе си." - казва Мотоо Укауа. Това изригване е дало на учените възможността да се запознаят със Шинмоедаке. Експерти от японското Министерство на Земята и геопространствената информация са анализирали данните за деформацията на Земята от системата за глобално позициониране. Те са открили, че след като през май миналата година около 6 милиона кубически метра магма са е натрупали под земята в 6-километра дълбок резервоар на северозапад, сега още един милион кубически метра магма са се натрупали в 3-километра дълбок резервоар непосредствено под Шинмоедаке. Магмата се надига, но все още не е ясно дали ще прелее от ръба на кратера на вулкана.

В Националният японски институт за науки за Земята и за предотвратяване на бедствията (NIED) са анализирали данните от областта през последните 5 дни след изригването на вулкана и „изплюването” на около 5,5 милиона кубически метра магма. Допълнителните изригвания могат да бъдат много опасни. Но никак не е лесно прогнозирането на вида на изригването и по този начин – на потенциалната опасност под формата на вулканични бомби, огнетечни потоци и скална маса по склоновете на вулкана газове или изригвания и изстрелване на големи количества пемза, газ и пепел във въздуха.

Чрез увеличаване на инструментариума за мониторинг може да открие времето на бъдещото изригване, но е доста трудно да се предвиди режимът на изригване преди действителното изригване. Учените все още вярват, че може да открие някаква промяна в начина на изригване чрез непрекъснат контрол и, че могат да бъдат в състояние да откриват прекурсори на огромно експлозивно изригване.

На извънредно заседание на Японската метеорологична агенция бе направено заключението, че вулканичната дейност ще продължи още около две седмици, но учените не предвиждат изригвания от мащаба на тези, наблюдавани на 26 януари.

Това все още не означава, че ще бъде избегнат рискът от потенциални нови големи изригвания. Възможно е проливните дъждове, които започнаха на 7 февруари и се очаква да продължат до края на седмицата, да увеличат риска от кални потоци и вулканични отломки, които се движат бързо и обгръщат домовете и след като загубят инерцията си, се втвърдяват като бетон. Фуджи се казва, че тел сензори за откриване на lahar поколение се създават. Тъй като състезания земя министерство, за да изчистите скали и отломки от кално свлачище язовири, на 8 февруари, той отправи предупреждение, че 35 близките градове са изложени на риск от lahars.

Проф. Т. Фуджии смята, че сума на валежите над 30 mm/км. м. върху склоновете на вулкана, покрити с няколко сантиметра финозърнеста пепел, ще предизвика свличането на кални потоци и вулканични отломки.
Неделин Бояджиев mо материали от: http://www.nature.com и http://www.bbc.co.uk

Няма коментари:

Публикуване на коментар