сряда, 16 февруари 2011 г.

Мощните изригвания на Слънцето ще ни "ударят" в петък

actualno.com
Потокът плазма, изхвърлен от Слънцето в резултат на най-мощните изригвания от пет години насам, ще достигне Земята в петък, на 18 февруари, съобщи РИА "Новости", предаде БТА.

Ще се развие силна магнитна буря, предупредиха специалисти от руската Лаборатория за рентгенова астрономия на Слънцето към Института по физика "Лебедев" (ФИАН).
Според учените продължителността на очакваните геомагнитни смущения може да е от 10 часа до едно денонощие. Амплитудът надали ще надмине нивото Кр=6. Индексът Кр, характеризиращ геомагнитната активност, бе въведен през 1938 г. от германския геофизик Джулиус Бартелс. В скалата има 10 нива, като от 0 до 3 означава спокойна магнитосфера, 4 - смущения, а от 5 до 9 - пет класа магнитни бури.

От 2000 г. на Земята е имало 12 магнитни бури над пето ниво, които са изваждали от строя енергосистеми, причинявали са проблеми на радиовръзките, свързани са били с полярни сияния, наблюдавани чак до екватора. Последната подобна силна магнитна буря е регистрирана на 11 септември 2005 г.


Учени регистрираха най-мощното за последните пет години слънчево изригване. Спътниците GOES фиксираха изригване от клас X2,2 във вторник в 1,56 ч. по Гринуич (3,56 българско време). Това се посочва в съобщение на Националното управление на океанските и атмосферни изследвания (NOAA).

Слънчевите изригвания се определят в пет класа в зависимост от мощността на рентгеновото излъчване. Петте класа се обозначават с буквите A, B, C, M и X.

Минималният клас A0,0 съответства на мощност на излъчване върху орбитата на Земята 10 нановата на кв. м. При преминаване към следващата буква мощността се увеличава 10 пъти.
В понеделник учените съобщиха за слънчево изригване със сила M6,6, чийто източник е активната област с номер 1158 в каталога на NOAA. Новото изригване е станало в същата активна област. Това е първото изригване от клас X в новия, 24-ти слънчев цикъл. Последното изригване от клас Х е регистрирано на 14 декември 2006 г.

“Тази област (1158) все още се намира на геоефективни ширини. Все още не е ясно дали изригването се съпровожда с изхвърляне на плазма – от това зависи дали събитието ще е свързано със смущения върху Земята. Все още не може да се съди доколко силно ще е това въздействие”, съобщи за РИА Новости Сергей Богачев, научен сътрудник в Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар