понеделник, 7 февруари 2011 г.

Спасението на Египет – ток от пустинята

darikfinance.bg
За тези, които все още не са информирани: проектът DESERTEC е индустриална инициатива по инвестиционно проучване, популяризиране и организиране на проект, който възнамерява да произвежда електричество в пустинята Сахара и с него да задоволи голяма част от енергийните нужди на Европа.

Протестите в Египет, Тунис и Йемен дадоха нови аргументи на критиците на проекта за „ток от пустинята“. Но според ръководството на Desertec, където участват няколко водещи европейски концерни, ситуацията трябва да се разглежда точно по противоположния начин: соларните и вятърните електроцентрали ще доведат до икономически напредък в страните от Северна Африка и заедно с това ще допринесат за стабилизирането на региона.

Ръководителят на проекта Desertec Паул фон Зон коментира: става дума за равитието на нови индустрии в Северна Африка, за създаване на нови работни места. Проектът не се интересува единствено от енергийния баланс на Европа, а от дългосрочното развитие на региона.

Целта остава без промяна: до 2050 г. в Северна Африка трябва да се изградят соларни и вятърни централи. Електричеството от тях трябва да задоволява нуждите на африканските държави производители, като част от него се доставя за Европа. Участието си в инициативата са потвърдили двата германски енергийни гиганта E.ON и RWE, Siemens, както и застрахователния концерн Munich Re.

Сред противниците на Desertec са някои от сегашните лидери във ВЕИ сектора. Шефът на Solarworld например през 2009 г. предсказа, че изграждането на енергийни инсталации в подобен регион прави Европа зависима от нестабилни в политическо отношение държави.

Но тъй като общественото недосовлство в Египет и Тунис се дължи на първо място на липсата на работа в региона, привържениците на тока от пустинята настояват за своите преимущества: ще се създадат работни места, ще се изгради инфраструктура, ще се насърчат инвестициите.

За жалост на фондация Desertec обаче, специално в Тунис бяха постигнати значителни успехи в преговорите с правителството, което вече е бивше – отбелязва Financial Times Deutschland.

В Египет ситуацията остава неясна, като компанията Solar Millenium, която трябваше да построи първата голяма соларна електроцентрала в рамките на проекта – в Кираймат, на 90 км от Кайро, миналата седмица екстрадира служителите си. Същото стана и с вятърен парк край град Ел Заят, финансиран от KfW Bank. Краткосрочните планове няма да бъдат спазени, но в дългосрочен план основания за притеснения няма – уточнили са строителите.

От Solar Millenium даже виждат позитивен ефект от народния бунт: „като се чуят исканията на младите хора в Египет, вижда се, че възобновяемите енергии им дават решение. Ще открием работни места за квалифицирани местни жители“.

Застрахователният гигант Munich Re също внася спокойствие: не се очаква промяна в сроковете за изпълнение на проекта. При това пилотният проект за Desertec ще се осъществи в Мароко, където политическата ситуация остава стабилна. Във финансово отношение, изтъква мюнхенската компания, Desertec както и преди остава изпълним.

Така че експертите от германската промишленост и финансова индустрия продължават да се придържат към плана, до 2050 г. 15% от електрическото потребление на Европа да се осигури с ток, произведен в Сахара. Според изследване на Германската космическа служба от 2005 г., стойността на съвкупните инвестиции за това ще възлезе на 400 млрд. евро.
Димитър Събев

Няма коментари:

Публикуване на коментар