сряда, 9 февруари 2011 г.

Агроминистерството: Всички ниви забранени за екоцентралите

dnevnik.bg
Спорна идея да се забрани изграждането на централи за производство на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) върху всички плодородни земеделски земи предложиха вчера Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), а тя беше подкрепена от земеделския министър Мирослав Найденов.

Миналата пролет агроведомството лансира ограничението в промени в Закона за опазване на земеделските земи, които бяха приети на първо четене от парламента. Идеята беше забраната да важи само за най-плодородните земи – от I до IV категория.

Изненадващо по време на конференция вчера министър Найденов обяви подкрепата си за искането на НАЗ зелени централи да не се изграждат върху земи от I до VIII категория, които на практика обхващат всички годни за обработване територии.

Според Найденов България не трябва да използва най-лесния начин за постигане на европейската цел от 16% дял на екоенергията в крайното потребление, като залага на развитието на вятърни паркове и слънчеви централи на земеделски ниви.

"Налице е реална опасност от безвъзвратна загуба на земеделски земи и горски фонд", каза председателят на зърнената асоциация Радослав Христов. Според него поставянето на вятърни генератори и слънчеви панели в обширни полета пречи на обработката на земята и унищожава почвения слой.

От Асоциацията на земеделските производителите в България (АЗПБ) също смятат, че трябва да има ограничения за енергийни проекти, но те не трябва да са толкова крайни. "Не бихме подкрепили забраната да важи за земи до осма категория", уточни пред "Дневник" председателят на организацията Христо Цветанов.

Предложението, което от около година тревожи производителите на възобновяема енергия, не засяга изграждането на конвенционални централи или на хотели и бензиностанции. Поради това повечето инвеститори го смятат за едностранчиво и дискриминационно.

"В екооценката на енергийната стратегия е записано, че "Мини Марица-изток" използва 200 хиляди декара плодородна земя", аргументира мнението си Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екоенергия. По данни на Българската фотоволтаична асоциация дори ако всички заявки за поставяне на соларни панели се осъществят, те ще покрият не повече от 60 000 дка.

Заради екоенергетиката искри прехвръчаха между земеделския и икономическия министър. На последното заседание на правителството Найденов открито се е застъпил за насърчаване на енергията от биомаса в новия законопроект за ВЕИ.

За разлика от вятърните и слънчевите централи тези на биомаса купуват суровина (дървесина) и така цената, по която продават енергия, се определя по-трудно и не може да се впише в закона, бяха аргументите на Трайчо Трайков.

Кабинетът все пак одобри законопроекта миналата сряда, без да се съобрази с препоръките на земеделското министерство.
Георги Жечев

chichkovuychev
Абсолютна подкрепа за министър Найденов!!!

jetchev
правилно, елате да видите тука в 4ехия какъв проблем е, хората са възмутени колко земя е ликвидирана за ВЕИ, сега ги забраниха ама късно

apollo
Да вземе т.н. асоциация да обработи изоставените земи,а министъра да си стопанисва по добре държавните,преди да се опитват да ограничат правото на собственост. Всяка забрана за един субект е привилегия за друг.

Няма коментари:

Публикуване на коментар