сряда, 9 февруари 2011 г.

Как гигантите завладяха Земята

bgnauka.com
Как определени животни с размера на коза се превърнаха в най-големите същества на Земята?
Откриването на нов динозавър в Аржентина би могло да предложи някои идеи в тази насока. Известни на палеонтолозите от десетилетия са група динозаври, известни като Sauropodomorpha. Появили се преди около 230 милиона години, повечето от тези същества са всеядни и малки, с размерите на невисока детска количка. Но с течение на 80 милиона години, те се превърнали в трактор с ремарке, с дълга шия, подобно на Apatosaurus, по-рано известен като Brontosaurus. Това са гиганти, наричани завроподи.

Учените все още търсят отговор на въпроса какво се случва между протозавроподите и завроподите. Това вече няма да е така - с откриването на Тaquetrensis Leonerasaurus - най-близкият роднина на гигантските завроподи. Откритият образец не е пълен, но има много от характеристиките на завропода и на протозавропода.

"Завроподите са уникална комбинация от еволюционни новости, като тази комбинация води до еволюционна каскада, едно нещо води до друго и така постепенно те пораснали толкова много. И все пак, тяхната прогресия не е минала гладко и лесно", казва един от членовете на екипа, открил находката.
Неделин Бояджиев по материали от: http://www.sciencemag.org/

Няма коментари:

Публикуване на коментар