понеделник, 7 февруари 2011 г.

Четири земни труса са били регистрирани в Югозападна България

focus-news.net
Четири земни труса са били регистрирани в югозападна България. В 12,39 часа трус с магнитуд от трета степен беше регистриран на 10 км северозападно от Петрич. Малко по-късно - в 12,43 часа е било регистрирано земетресение с епицентър на 15 км северозападно от Петрич, 97 км северно от Солун и със сила от 2 степен. Трусът е на 1 км дълбочина. Третият земен трус е регистриран в 18,22 часа. Земетресението е с магнитуд от 3 степен. Епицентърът му е на 9 км югозападно от Сандански, 98 км северно от Солун. Трусът е бил на 1 км дълбочина. Четвъртото земетресение е било регистрирано в района на град Петрич в 20.00 часа с магнитуд от 3-та степен по скалата на Рихтер. Епицентърът на труса е на 11 км северозападно от Петрич и на 94 км от Солун. Регистрираната дълбочина е 2 км.

Първото земетресение, регистрирано в близост до град Петрич, е било на 140 километра югозападно от София, близо до границата с Македония. Няма данни за ранени хора или разрушения след земетресението, казаха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР. В полицията няма постъпили сигнали за проблеми във връзка със слабите земни трусове, регистрирани в Югозападна България, съобщиха от ОД МВР Благоевград. Земните трусове са били слаби и първите два дори не са били усетени.

Третото земетресение е усетено в град Петрич и в селата Кърналово, Първомай и Микрево. Земетресението е било на дълбочина 10 - 15 км. Според сеизмолозите, това не е вторичен трус.

Районът, в който станаха днешните земетресения, по принцип е земетръсен, според Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките (БАН). Формата на планината Беласица е нагъната и е станала такава заради трус. Съвсем наблизо се е случило и най-силното земетресение в Европа, обясняват сеизмолозите. Целият балкански регион е силно земетръсен. След по-силно земетресение обикновено се очакват последващи затихващи трусове, показва практиката на специалистите. Изчисленията на БАН сочат, че дълбочината на днешните трусове е била около 10-15 км, което ги квалифицира като плитки. Точната стойност обаче се пресмята много трудно, казват експертите. Земната кора е тънка и може да се очакват земетресения с дълбочина и до около 30 км. Около България обаче са ставали и по-дълбоки трусове. Сеизмолозите дават пример с планината Вранча в Румъния, където дълбочината може да достигне и до 100-150 км. Обикновено плитките земетресения нанасят по-големи щети, но е трудно да се каже дали те са по-опасни.

При земетресение от 3,3 степен по скалата на Рихтер, ако дълбочината беше по-малка, е било възможно да се получат повече данни за усещането му. В този район земни трусове не се случват всеки ден или всеки месец и днешните са изненадващи до някаква степен. На въпрос дали е възможно те да провокират активирането на друга земетръсна зона в региона, сеизмолозите отговориха, че механизмите на активиране на тези зона не са достатъчно добре проучени.

Най-силно е било усетено последното земетресение, регистрирано близо до град Петрич в 20.00 часа. Това каза за Агенция „Фокус” кметът на града Вельо Илиев. Той е бил на втория етаж на жилищна сграда и е усетил бърз и лек трус в рамките на една секунда. Илиев обаче не разполага с информация за евентуални щети по сградите в града.

Кметът на село Първомай Методи Попов каза за „Фокус”, че земетресенията там са били усетени, особено последното, регистрирано в 20.00 часа. В селото живеят 4 хиляди души и някои от тях не са го усетили. Обстановката там е спокойна.
Няма данни за нанесени материални щети или ранени граждани, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар