вторник, 8 февруари 2011 г.

Унгарският завод убиец още тровел

vesti.bg
Унгарската компания "Мал", която бе в основата на трагедията с огромния химически разлив от хвострохранилището в Айка, отнел живота на 10 души през октомври, продължава да замърсява района на село Колонтар, твърди унгарският клон на екологичното движение "Грийнпийс".

Според природозащитниците фирмата продължава да излива във водите на селото силно замърсяващи химикали, поставяйки в огромен риск околната среда и природата.

Количествата арсен, алуминий, органичен въглерод във водите на река Торна, край завода на "Мал", превишават многократно допустимите норми, въпреки опитите за неутрализиране на тези вещества с киселина и гипс, твърдят от организацията.

"Грийнпийс" основава изводите си на резултати от изследвания в две независими лаборатории - на Агенцията за опазване на околната среда във Виена и на унгарската фирма "Балинт аналитика".

Според еколозите след скъсването на стената на голямото хвостохранилище през октомври фирмата, която поднови производствените си дейности две седмици след инцидента, не разполага с други хранилища за опасните си субстанции и ги излива незаконно в естествените водоизточници на района.

Правителството на Унгария все още не е реагирало на твърденията на "Грийнпийс".

На 4 октомври при скъсване на стената на хвостохранилището в Айка, на 160 км западно от Будапеща, върху съседните села се изляха 700 хил. куб.м токсична червена кал.
Село Колонтар беше най-тежко засегнато.

Това беше най-голямата екологична трагедия в страната и в засегнатите райони продължава да е в сила извънредно положение, което ще бъде отменено едва в края на март.

Няма коментари:

Публикуване на коментар