вторник, 8 февруари 2011 г.

Откриха древна змия с крака

obekti.bg
Екземплярът от Eupodophis descouensi, открит в Ливан. Трисантиметровите крачета могат да се видят в края на опашката. Снимка: Live Science

Палеонтолози изкопаха в Ливан вкаменени останки от древни змии, които имали крака. С помощта на нови технологии за изображения учените можаха да разгледат необичайните крайници, без да разрушават образците. Находката отговори на много въпроси за еволюирането на змиите, пише порталът LiveScience.

Змиите са загубили крайниците си в хода на еволюцията. Отначало те са били четириноги. Днес обаче учените не могат да стигнат до съгласие кои са били точно прадедите на влечугите, които са загубили своите крака. Основните версии са две - това е било или водно същество, или сухоземен гущер.

Авторите на новото проучване изследвали останките на змията Eupodophis descouensi, която е живяла на територията на Ливан преди 95 милиона години. Костите на 50-сантиметровото влечуго са частично скрити от скалата, в която се е запазило то, но едното трисантиметрово краче стърчи навън и е изследвано от учените. Тъй като освен този образец съществуват само още две змии с крака, учените решили да не разрушават скелета, само за да изкопаят и втория крайник.

За да го разгледат все пак, те използвали синхротронно рентгеново лъчение (SRCL) - метод, който прави триизмерни изображения с много висока резолюция. Технологията позволила на изследователите да заснемат и втория крак, който бил сгънат в коляното. В него липсват някои от костите на стъпалото и палеца - дефект, типичен за днешните сухоземни гущери.

Изследователите подчертаха, че работата им не слага точка на въпроса за предците на змията, но до голяма степен изяснява момента, в който крайниците са били загубени, както и условията, при които това е станало. С течение на времето крайниците започнали да растат по-бавно или за по-кратък период, отколкото при гущерите, докато накрая съвсем се загубили.

Няма коментари:

Публикуване на коментар