вторник, 8 февруари 2011 г.

Китай създава стратегически резерви с редкоземни метали

dnevnik.bg
Китай е започнал да трупа стратегически запаси от редкоземни метали с цел да заздрави доминиращото си положение на световния пазар, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Редкоземните метали се използват в редица високотехнологични производства - мобилни апарати, вятърни турбини, енергоспестяващи крушки и много други.

Вестникът твърди, че в провинция Вътрешна Монголия са построени хранилища с вместимост над 39.8 хиляди тона, колкото Китай е изнесъл през миналата година. Предполага се, че обемът на хранилищата може да достигне 100 хиляди тона.

Китай контролира добива и преработката на над 90% от използваните в света 17 редкоземни метали. Те се наричат редки не защото се срещат рядко, а защото много трудно да се изолират в чист вид.

Китайският експорт на тези елементи се превърна в гореща тема през септември м.г., когато японски вносители се оплакаха, че Китай е прекратил доставките. Пекин намали квотите за износ през втората половина на годината със 72% на годишна база, и с още около 35% през първите шест месеца на 2011 г., навличайки си остри критики от развитите държави, че използва монополното си положение на световния пазар, за да диктува цените.
Маргарита Насева

Няма коментари:

Публикуване на коментар