сряда, 9 февруари 2011 г.

Съвременните хора достигнали Арабия значително по-рано, отколкото се смяташе до сега

bgnauka.com
Артефактите, открити в Обединените арабски емирства, датират от преди 100 000 години и предполагат, че съвременните хора са напуснали Африка много по-рано, отколкото учените са очаквали. В светлината на разкопките, международен екип от учени, воден от Ханс-Петер Уерпман (Hans-Peter Uerpmann) от Университета на Тюбинген, Германия показва, че хората могат да са пристигнали на Арабския полуостров още преди 125 хиляди години - директно от Африка, а не - през долината на р. Нил или през Близкия изток, като учените са предполагали в миналото.

Времето на разпространението на съвременните хора от Африка е въпрос, подложен на многогодишни дебати, въпреки че повечето доказателства, посочват, че масовото изселване е станало по Средиземно море или покрай крайбрежието на Арабския полуостров преди около 60 000 години.

Изследователите откриха древни човешки инструменти в археологическия обект Джебел Файя в ОАЕ. Те наподобяват технологията, използвана от ранните хора в Източна Африка, но не - и майсторството, възникнало в Близкия Изток. Този инструментариум включва сравнително примитивни инструменти и съдържанието му означава, че технологичните иновации не са били необходимост за началото на миграцията на хората към Арабския полуостров.

Учените изчисляват възрастта на каменните инструменти с помощта на техниката, известна като луминесцентен метод на датиране и установили, че предметите са на възраст от 100 000 до 125 000 г. Това откритие трябва да стимулира преоценката на начините, по които съвременния човек е станал световен вид.

Учените анализирали морското равнище и промените в климата на региона през последния междуледников период, преди ок. 130 000 г. Така те установили, че протокът Баб ал-Мандаб, който разделя Арабия от региона на Африканския рог, е бил възможен за преминаване поради по-ниското равнище на моретата по онова време. Тогава Арабският полуостров е бил много по-влажен от днес с по-голяма растителна покривка и с мрежа от езера и реки. Такъв пейзаж би позволил на ранните хора достъп в Арабия и след това - в Плодородния полумесец и в Индия, смятат изследователите.

Изводът, който екипът прави е следния: съвременните хора са мигрирали от Африка в Азия много по-рано, отколкото се смяташе досега, подпомогнати от глобалните колебания на морското равнище и от промяната на климата на Арабския полуостров.
Неделин Бояджиев по материали от: www.terradaily.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар