събота, 12 февруари 2011 г.

Виждаме света различно с шапка мислителка

vesti.bg

Тя потиска лявото полукълбо на мозъка, отговорно за познанието, логиката и езика, и стимулира дейността на дясното, която се свързва с творчеството, интуицията и емоциите


Австралийски учени са обнадеждени от първоначалния успех на революционна "мислеща шапка", чиято цел е да стимулира творческите ни способности.

Начинът, по който го постига, е чрез пропускането на слабо електричество през мозъка.

Изобретението, което се състои от два проводника, прикрепени към главата чрез гумена лента, значително подобрило резултатите при решаването на прост аритметичен тест.

Три пъти повече души с шапки успели да решат задачите, в сравнение с тези, които разчитали единствено на собствените си сили.

Шапката потиска лявото полукълбо на мозъка, отговорно за познанието, логиката и езика.

Същевременно, тя стимулира дейността на дясното, която се свързва с творчеството, интуицията и емоциите, обяснява шефът на центъра за мозъчни изследвания към университета на Сидни Алън Снайдер, цитиран от "Дискавъри нюз".

По думите му шапката не е да стимулира процеса на учене и паметта, а ако искаме да погледнем по друг начин на даден проблем.

Ако искате да погледнете на света, макар и за кратко, през очите на дете, ако искате да излезете от матрицата, обяснява той.

Шапката би трябвало да потисне онези шаблони на мисълта, изграждани с времето и опита, и да даде свеж поглед към проблемите и ситуациите такива, каквито са сами за себе си.

Изследователите били вдъхновени от две жертви на инцидент, които изведнъж изпитали невероятен пристъп на креативност, след като лявата страна на мозъка им била увредена.

Снайдър признава, че подобна технология е на разположение на учените от десетилетие насам, но за пръв път проучват как слабият ток през мозъка може да засили тези способности.

Потенциално, някой ден шапката би могла да се използва в областта на изкуствата и решаването на различни задачи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар