събота, 12 февруари 2011 г.

Антарктика се стопява

discovery.com
Протокът Герлах гледан от ледника Кейли на Антарктическия полуостров. Снимка: Eugene Domack, Колеж Хамилтън, Ню Йорк

Западният Антарктически полуостров се затопля по-бързо от почти всяко друго място на планетата - леденият шелф се разпада, ледниците се оттеглят - но за проследяване на тенденцията в по-голямата картина на естествена променливост не са налични много данни. Сателитите са наблюдавали региона само няколко десетилетия и инструменталният запис е кратък и оскъден.

Ново проучване на седиментните пластове в океана, взети от дълбоководните пространства и описани в последния брой на списание Nature, привлича вниманието не толкова с неочаквани резултати, но със започващото запълване на огромната празнина в познанията ни.

Непрекъснат профил, дълъг 43 метра, съдържащ сведения за температурата на морската вода на Южния океан в близост до върха на полуострова за 12 000 години на относително стабилна ера с топъл климат, известна като холоцен, е анализиран от Амелия Шевенел в Университетския колеж, Лондон и колеги от САЩ.

Преди последното затопляне, в дългосрочен план е съществувала тенденция на охлаждане (движена от регионалните последици от орбиталните цикли), белязана от резки, по-краткосрочни промени, задвижвани от по-земни връзки: ветровете и южното океанско течение Ел Ниньо, докладват учените.

През последните 2000 година, изглежда на полуостров са повлияли силно Ел Ниньо - Ла Ниня цикли в тропическия Тихи океан, които периодично разпространяват топли и студени морски води по протежение на екватора. Авторите съобщават, че по време на силен епизод в хладната осцилация Ла Ниня в източната част на тропическия Тихи океан ветровете са се засилили и са се преместили по- на юг, довеждайки до затоплянето на Западноантарктическия полуостров.

Как Ел Ниньо оформя антарктическия лед

Ако климатичните модели са правилно проектирани, затоплянето на климата ще доведе до по-силни и по-чести Ел Ниньо - Ла Ниня цикли и ледът по протежение на полуострова може да стане по-нестабилен, което предвещават по-бързо покачване на глобалното морско равнище.
Анализ по John D. Cox

Няма коментари:

Публикуване на коментар