вторник, 8 февруари 2011 г.

Космическият телескоп Kepler дойде на себе си

dnes.bg
Космическият телескоп Kepler, предназначен за търсене на планети около други звезди, се върна в нормален режим на работа и отново започна да събира научни данни след преминаване в "безопасен режим", станал на 1 февруари, съобщава НАСА.

Космическите апарати минават в безопасен режим на работа за защита от проблеми, когато програмното обезпечение или оборудване започнат да работят некоректно. Инженерите открили, че Kepler се намира в такова състояние, по време на планов сеанс за връзка на 1 февруари. Специалистите вече напълно са възстановили работоспособността на апарата.

"Възможната причина за минаване в безопасен режим е била в изопачени данни, предавани от звездния навигационен датчик, което е довело до лъжлив сигнал за преместване на апарата", се казва в съобщението.

В него се отбелязва, че програмата за защита се е включила и е извела телескопа в безопасен режим. Сега специалистите продължават да анализират данни, за да установят причините за аварията в звездния датчик и да набележат мерки за предотвратяване на възможни повторения на инцидента.

Общото време на "загубата" на телескопа е било около 64 часа.

Пуснатата през март 2009 г. в орбита сонда Kepler, наречена в чест на немския астроном Йохан Кеплер, е предназначена за търсене на планети по транзитния метод.

Тя фиксира колебанията в яркостта на звездите при преминаване на планети през техния диск. Очаква се за 3 години и половина телескопът да изучи над 100 000 звезди и техните системи.

Досега благодарение на този апарат са открити над 10 нови планетни системи, включително рекордно малка екзопланета и "най-гъстонаселената" система, в която влизат шест планети.

Няма коментари:

Публикуване на коментар