вторник, 8 февруари 2011 г.

НАСА смята за минимална вероятността астероидът Апофис да удари Земята

Евентуален сблъсък се очакваше на 13 април 2036 г. През 2012 и 2013 г. астероидът може да мине относително близо до планетата

НАСА смята, че вероятността астероидът Апофис да се блъсне в Земята на 13 април 2036 г. е минимална, съобщи ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА.

"От техническа гледна точка е коректно да се говори за риск от подобно събитие през 2036 г., заяви Доналд Йоманс, ръководител на програмата на НАСА за близки до Земята космически обекти. Вероятността обаче е 1 към 250 000."

Апофис бе открит през 2004 г. от сътрудници на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния.

По това време, съгласно разчетите на НАСА, се предполагаше, че астероидът ще мине много близо до нашата планета през 2029 г., а през следващия си цикъл на орбитиране около Слънцето може да се блъсне в Земята.

По онова време вероятността от подобна катастрофа се оценяваше на 1 към 45 000. Допълнителни изследвания обаче позволиха въпросните показатели да бъдат сведени почти до нула. На 13 април 2029 г. Апофис ще мине до нашата планета на разстояние, което се равнява на 5 земни радиуса, поясни Йоманс. Това ще бъде крупно събитие, но вече изключихме вероятността от сблъсък в този отрязък от време.

От друга страна, ако през 2029 г. астероидът мине през т.нар. гравитационна ключалка, траекторията на по-нататъшното му движение ще се измени до такава степен, че той ще се върне и ще се вреже в Земята на 13 април 2036 г., поясни ученият. Напречното сечение на астероида е 300 метра, а т.нар. гравитационна ключалка е твърде малка в сравнение с размерите му.

Шансовете Апофис да мине през въпросната точка на пространството са нищожни, уверява Йоманс. Според него друг сценарий изглежда много по-реалистичен. Съгласно този сценарий през 2012 и 2013 г. астероидът ще мине относително близо до Земята и ще бъде щателно изследван с помощта на орбитални и наземни телескопи.

Ако НАСА стигне до заключението, че траекторията на Апофис може да е свързана с риск от сблъсък със Земята, ще бъдат взети мерки, за да може небесното тяло да бъде отклонено от неговия път. Както отбеляза ученият, НАСА разполага с много възможности, за да изпълни подобна задача. Това вече бе направено на 4 юли 2005 г., когато НАСА успешно "бомбардира" кометата Темпъл 1 с помощта на космическия апарат "Дийп импакт".

Няма коментари:

Публикуване на коментар