събота, 5 февруари 2011 г.

Две руски компании ще търсят нефт в Република Сръбска

profit.bg
Две руски компании ще търсят петрол на територията на босненската Република Сръбска. "Газпромнефт" и "Зарубежнефт" очакват залежите от нефт в балканската държава да достигнат 10 милиона тона.

Новосформираното общо предприятие Jadran-Naftagasa между компаниите НИС /собственост на „Газпромнефт"/ и „НефтигазИнКор" /100 процентов акционер в нея е „Зарубежнефт" / започва геоложки изследвания за нефт и газ в сръбската автономна област в Босна и Херцеговина.

Компаниите имат очаквания за близо 80 млн. тона залежи на нефт, но реално според експертите в проекта могат да бъдат използвани едва 20 процента от тях или 10 млн. тона.

Надеждите са, че изследванията ще допринесат за енергийната сигурност както на босненската Република Сръбска, така и на целия регион. При положителен резултат експлоатацията на новите находища ще започне още през 2014 година. Максималното производство може да бъде одстигнато до 2020-21 година 770 хил. тона годишно.

Според разчетите ще бъдат необходими между 9 и 10 години за възвръщане на инвестициите. В крайна сметка печалбата се очаква да бъде между 3 и 6 млрд. евро при калкулация на барел нефт на световните борси от 70 долара /в момента цената на петрола надхвърля 100 долара/.

Няма коментари:

Публикуване на коментар