четвъртък, 3 февруари 2011 г.

София ще прави градски плаж в Южния парк

24chasa.bg
Градски минерален плаж с два басейна и водни атракциони ще прави Столичната община в Южния парк. Хидротермалният център, който ще предлага лечебни, оздравителни и разкрасителни процедури, ще се простира върху 16 дка и ще е по-голям от къпалнята “Мария Луиза”, която от години стои затворена. Според плановете той ще може да приема по 7000 души на ден.

Откритият плаж ще има топла връзка със спортния комплекс “Спартак”, научи “24 часа”.

“Проектът е в начална фаза. Басейните ще са с топла минерална вода от сондажа на ул. “Милин камък”. Тепърва ще уточняваме детайлите. В Мюнхен например подобни центрове имат договори с пенсионните фондове. Всеки ден до обяд там ходят възрастни хора и ползват услугите на по-ниски цени. Има и часове за учениците”, обясни главният архитект на София Петър Диков.

Плажът ще е върху терен, отреден за спорт и атракции в Общия устройствен план. Съоръженията ще са на открито и няма да се строят сгради, категоричен е Диков. Проектирането ще отнеме 3-4 месеца и ще започне веднага щом София получи от държавата 8 минерални извора. След това ще се търси инвеститор, който да влезе в партньорство с общината.

От същия извор, който е с дебит 25 л/сек и 50 градуса температура на водата, ще се топли и комплексът “Спартак”, а басейните ще са с минерална вода.

Ще се спестят поне 700 000 лв. годишно за отопление, съобщи в интервю за “24 часа” преди 2 седмици кметът на София Йорданка Фандъкова.

За реализацията на проекта помагат авторът на стратегията за усвояването на потенциала на минералните води в София - хидрогеологът проф. Костадин Щерев, и експертът Руслан Тунтов, който от 25 г. прави геотермални инсталации в Швейцария. Тунтов вече прави изчисленията за отоплението с геотермална енергия от Централния минерален извор на Министерския съвет, социалното министерство и сградата на общинската дирекция по архитектура и градоустройство.

“В центъра на Париж, под земята, е инсталацията, която изпомпва вода от Сена. С геотермалната енергия се отопляват Лувърът и няколко обществени сгради. Освен отоплението на трите сгради може да се подава и вода за пиене, ако тя се охлади до 15 градуса”, обясни Тунтов.

“Капацитетът на централния извор е 20-22 л/сек, а температурата е 50 градуса. Сега от него се ползва много малка част и водата се лее на поразия. Огромни количества изтичат в канализацията. Това трябвада се промени. От извора ще се захранва с вода и бъдещият СПА център в северното крило на Централна баня. Софиянци ще продължат да ползват безплатно чешмите до банята”, увери Диков.

За да се топли Министерският съвет с минерална вода, трябва да се монтират термопомпи, които да повишат температурата до 80 градуса. Така срещу 1 квтч еленергия ще се произвеждат 4 квтч топлинна, обясни проф. Щерев.

В столицата има 13 действащи находища, но само 4 от тях са узаконени.

“В София има 8 термоводоносни зони. Една от тях има генетично и веществено сходство с екзотичните содо-глауберови води в Карлови Вари. Столицата има всички шансове да надмине Будапеща", категоричен е проф. Щерев.

По негови прогнози в София има 42 находища с температура от 30 до 90 градуса, които бълват 450 л/сек и потенциал за поне 40 мегавата енергия.

Ползват се обаче едва 30 л/сек.

"Уникалното е, че находищата са пръснати навсякъде - в кварталите, парковете, планинските склонове и др. За използването им ще са нужни около 40 сондажни вододобивни системи. Могат да се направят 35 рекреационни центъра, целогодишни градски плажове и всеки ден да се произвеждат по 2,5 млн. литра бутилирана минерална вода и др.", подчерта проф. Щерев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар