четвъртък, 3 февруари 2011 г.

Горите в света се възстановяват

actualno.com
Обезлесяването значително намалява от десетина години, а залесяването се увеличава, особено в Китай. Това дава надежда, че до няколко години ще бъде постигнато равновесие, съобщи АФП. В някои райони, особено в Амазонската низина и в Африка, още се режат дървета "с тревожен ритъм".

В Китай обаче изпълняват сериозна програма за залесяване. Площта на горите за 10 години се е увеличила в Европа и САЩ, посочва доклад на Организацията на ООН за прехрана и земеделие. Ритъмът на обезлесяване е намалял от 8,3 милиона хектара годишно за десетилетието от 1990 до 2000 г. на 5,2 милиона хектара за периода от 2000 г. до 2010 г.

Обезлесяването "още е огромен проблем", каза Франсес Сиймур, директор на Международния център за изследване на горите, базиран в Индонезия. Положението обаче е по-добро, отколкото преди 10 години, подчерта тя. Влиянието на обезлесяването за глобалното затопляне е огромно.

Между 12 и 17 процента от парниковия ефект се дължи на него - повече отколкото на транспортния сектор. Затова мерките срещу обезлесяването са подходящ и по-евтин начин за постигане на целта глобалното затопляне да бъде ограничено до 2 градуса Целзий.
Горите покриват почти 30 процента от земната повърхност. Доходите на над 1 милиард хора зависят от тях. ООН тази седмица обяви Международна година на горите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар