неделя, 10 април 2011 г.

Вятърът вилня с до 150 км/ч

trud.bg
Снимка: mg7.travelblog.org

До 150 км/ч стигна скоростта на вятъра от северозапад, съобщи синоптикът Даниел Пенев от TV-MET. Най-силно духа по билото на Стара планина, но и в населените места на Дунавската равнина синоптиците измериха между 60 и 140 км/ч.

Бурята бе най-силна в Русе - 140 км/ч. В Плевен скоростта на вятъра стигна 116, в Оряхово - 100, в Свищов - 85, в Ловеч - 79.

Макар и по-кротък, в Южна България вихърът смути жителите на Кърджали със 100 км/ч. В Казанлък бяха измерени 85, в Пазарджик - 79, в Пловдив и Сливен - 72. В София не надхвърли 60 км/ч.

Както вече "24 часа" писа, причината за априлската буря е необичайна въздушна фуния, свързваща циклон над Русия и антициклон над Великобритания, в резултат на което се образува вихър над Балканския полуостров.

НИМХ на БАН обяви код "оранжево", който е предпоследен в скалата за измерване на вятъра.

Ураганът накъса електропроводите на много места и хиляди останаха без ток в последното денонощие. Аварии имаше в района "Марица гардън" и квартал Прослав в Пловдив. Без електричество останаха и селата Лилково, Ситово и Златитрап в община Родопи, Кадиево и Йоаким Груево до Стамболийски, асеновградските села Боянци, Козаново, Избегли, Конуш, Патриарх Евтимово, Златовръх и Нови извор.

В Монтанско и Плевенско Гражданска защита се бори с десетки паднали дървета. Откъснати от покривите ламарини летяха из цялата страна.

Почти цял ден пристанище Варна бе затворено за празни кораби. Чак вечерта бурята утихна и ограничението бе свалено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар