неделя, 3 април 2011 г.

Първите скали в Слънчевата система били като захарен памук

dnes.bg
Най-ранните скали в Слънчевата система са били по-скоро като захарен памук, отколкото като твърдите скални образувания, които познаваме днес, съобщи "Сайънс дейли".

Откритието на специалисти от Импириъл колидж в Лондон е първото геоложко доказателство в подкрепа на предишните теории за формирането на най-ранните скали.

Изследването подкрепя идеята, че ранният твърд материал в Слънчевата система е бил крехък и порест и че впоследствие е станал плътен под въздействието на бурни процеси.

"Изследването ни показва, че ранните скални въглеродни хондрити са се формирали под въздействието на бурните процеси в мъглявината, през която са пътували преди милиарди години. По подобен начин се променят камъчетата в реката", обяснява Фил Бланд от изследователския екип.

За целите на проучването си специалистите са изследвали метеорит, "пристигнал" на Земята от астероидния пояс между Юпитер и Марс. Космическото тяло се е образувало по времето на ранната Слънчева система, когато микроскопични частици прах са се сблъсквали помежду си и са залепвали едни за други.

Учените са анализирали натиска, на който е била подложена ранната скала. Направеният анализ е насочил изследователите към първоначалната крехка структура на космическото тяло.

1 коментар:

  1. Любопитно е когато започнеш да четеш малко повече за космоса и Вселената като цяло как ти става по интересно и все по заинтригуващо.Дейтсват като магия като един магнит и постоянно изникват все нови и нови въпроси на които отговори няма.Има страшно много изследвания които са направени и такива, които продължават и при едното от изследванията се подкрепя идеята, че ранният твърд материал в Слънчевата система е бил крехък и порест и че впоследствие е станал плътен под въздействието на бурни процеси, което е изключително както пишете и вие.Продължавайте да ни изненадвате и дано има тема с продължение.

    ОтговорИзтриване