събота, 9 април 2011 г.

"Звезди" падат от 16 до 26 април. Идат Лиридите

dnes.bg
Любителите на падащите звезди скоро ще имат прекрасен шанс да си пожелаят нещо: от 16 до 26 април на нашата планета се очаква поредният метеорен дъжд – Лиридите.

Радиантът на потока в съзвездието Лира

Всяка година Земята се среща с метеорни потоци, чиято орбита пресича земната. Названието си Лиридите носят поради това, че радиантът на потока (областта от небесната сфера, която е източник на метеорите) се намира в съзвездието Лира.

Потокът Лириди

Потокът Лириди се наблюдава ежегодно в периода от 16 до 26 април, а максимумът е на 22 април. Активността на Лиридите не е много висока, около 10-20 метеора на час, но понякога метеорният дъжд се засилва.

Светлинни линии

Например през 1982 година за час са преброявани по 90 лириди. Скоростта на метеорите е 48 км/с. Изгаряйки в атмосферата, те произвеждат светлинни линии, които може да се наблюдават в течение на няколко секунди.

Кометата Тачър (C/1861 G1)

Учените свързват произхода на потока с кометата Тачър (C/1861 G1). Всяка година през април праховите и по-големи частици от кометната опашка влизат в атмосферата на Земята и изгарят красиво за радост на всички любители на „падащите звезди“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар